tisdag 31 maj 2011

Förbättra möjligheterna att starta tankställen för biogas och subventionera lokala biogasproducenter!

Biogas är ett vid användning i princip klimatneutralt bränsle som efterfrågas på den svenska fordonsmarknaden, men där det krävs statliga investeringar/stöd för att lösa upp flaskhalsar pga höga kostnader.
Folkpartiet i Huddinge har lagt en motion till FP:s landsmöte i oktober där vi vill att FP utreder frågan i syfte att förenkla för producenter och försäljare av biogas.



Folkpartiet i Huddinge yrkar att landsmötet beslutar verka för

- att möjligheterna utreds att inrätta statliga subventioner i syfte att minska investeringskostnaderna för lokala biogasproducenter

- att möjligheterna utreds för statliga stimulansåtgärder för att främja etablerandet av tankställen för biogas även utanför storstadsregionerna

Motivering

Idag kör Sveriges privatbilister till den största delen på bensin, och den svenska transportbranschen är också beroende av främst bensin och diesel. Det oljeberoende som upprätthålls genom denna ordning har miljönegativa och klimatstörande effekter, men får också sociala konsekvenser på global nivå. Detta då de oljeproducerande staternas stora inkomster från oljeförsäljning ofta tjänar till att upprätthålla odemokratiska statsskick.

Biogas är ett av de miljöpositivare alternativ till bensin som har allra störst potential. Gasen tillverkas genom rötning av naturliga råvaror och vid användning är det i princip klimatneutralt. Biogas kan produceras av avfall från hushåll och jordbruk vilket innebär en möjlighet till arbetstillfällen och inkomster för den svenska glesbygden.
Investeringskostnaderna för biogasproducenter är emellertid stora, liksom kostnaderna för att upprätta tankställen. Detta har lett till en allvarlig brist på biogas relativt efterfrågan på biogasdrivna fordon vilket särskilt har drabbat privatbilisterna. Sammantaget visar bristen på biobränsle på ett infrastrukturiellt problem som saktar ner Sveriges miljömässiga omställning och gör att vi tappar globala marknadsandelar i denna fråga.

Oljeberoendet utgör ett marknadsmisslyckande och omställningen till miljömässigt hållbara bränslen måste ske mycket snart. I detta måste staten ta sitt ansvar, främst genom att utveckla en infrastruktur som möjliggör en snabb utbyggnad av produktion och tillhandahållande av alternativa bränslen. Därför krävs att dagens möjligheter att subventionera produktion och tillhandahållande av biogas utreds och utvecklas.

De stora investeringskostnaderna kan minskas genom statliga investeringar. Detta är angelägna åtgärder, både ur ett miljö- och klimatmässigt och ur ett socialt perspektiv, för enskilda såväl som för Sverige och för vår omvärld.

Lagstadgad rätt till nettodebitering vid mikroproduktion av el - FP Huddinge motionerar

Folkpartiet i Huddinge vill se bättre villkor för privatpersoner och hushåll som producerar el för självförsörjning. Det är ett sätt att öka diversifieringen av elkällor och stimulera framväxten av ny, miljövänlig teknik för elproduktion.
Nedan är en motion som föreningen har lagt till höstens landsmöte. Vi hoppas således få hela FP att driva denna fråga, och är hoppfulla då vi fått medundertecknare och sett ett antal motioner med samma tema.



Folkpartiet i Huddinge yrkar att

- att landsmötet beslutar att verka för att en lag om nettodebitering per månad införs
- att landsmötet beslutar att verka för att skattefrågan ses över, så att det blir möjligt att kvitta även energiskatt

Motivering

Redan idag väljer många hushåll att själva producera el till exempel genom vindsnurror eller solcellsanläggningar. Småskalig produktion av el är idag ett begynnande komplement till den storskaliga produktion av el som främst kärnkraften och vattenkraften erbjuder i Sverige.

De småskaliga elproducenterna kan i normalfallet inte säkra sin elförsörjning över tid med den egna anläggningen, utan konsumerar vid vissa tidpunkter el genom det vanliga elnätet. Vid tidpunkter då produktionen överstiger den samtidiga konsumtionen levereras den egna elen ut i det elnät som kunden är ansluten till.

Elproducenten har redan idag möjlighet att sälja sin överskottsel, vid de tidpunkter som produktionen överstiger konsumtionen, till en elhandlare eller till ett nätbolag. Men att sälja överskottselen är en omständlig process som kräver substantiella tidsinvesteringar, och det är inte säkert att man finner en köpare.

Ett enkelt alternativ är om personen genom så kallad nettodebitering kan ”kvitta” den överskottsel som levereras ut i nätet, mot den el som köps in när produktionen ligger nere. Nettodebitering sker med fördel direkt i kundens elmätare, och kvittningen kan ske över t.ex. en månads tid. Så görs redan idag i Tyskland med gott resultat.

Vissa elbolag erbjuder redan idag nettodebitering per kalenderhalvår, men de medan andra bolag valt att inte ge någon ersättning alls för den el som levereras ut på nätet. Elbolag som inte valt att godkänna nettodebitering får alltså elen gratis, om mikroproducenten inte lyckats sälja sin el. Elbolag som godkänt nettodebitering gör idag detta i efterhand, och inte direkt i mätaren. Detta ger upphov till stora administrativa bördor. För att möjliggöra nettodebitering direkt i mätaren behöver en del författningsändringar göras vad gäller energiskatten.

En lag om nettodebitering, och en förändring av energiskatten för att möjliggöra detta, skulle göra det lättare för privatpersoner att få den egna produktionen av el att gå ihop ekonomiskt över tid. Därigenom skulle lagändringen utgöra ett verkningsfullt incitament för ökad miljövänlig elproduktion och diversifiering av energislag.

måndag 30 maj 2011

Proffsig skatepark i Skogås!

Nu blir den verklighet - skateparken i Skogås!! Den kommer att bli cirka tre gånger större än den nuvarande och blir med all säkerhet en magnet för Storstockholms alla skejtare!

Den politiska majoriteten i Huddinge har avsatt 1,6 miljoner för utbygget av parken, som kommer att ta sin början under nästa år och - hoppeligen - invigas under hösten.
Det känns väldigt bra att satsa på utbygget av skateparken - den del som finns där nu är livligt besökt av både flickor och pojkar.

I och med utbyggnaden hoppas jag att alltfler upptäcker sporten!

(Skejtarna har också fått ett materialrum i det nyligen invigda klubbhuset vid Nytorps mosse.)

torsdag 26 maj 2011

Man kan inte alltid vinna - men kul kan man ha ändå

Nu är vinnarna i Håll Huddinge rent 2011 utsedda!
Folkpartiet vann inte - men vi kämpade väl och vi rensade faktiskt området kring Nytorps mosse riktigt bra!
Tack till arrangörerna, tack till de folkpartister städade Nytorps mosse och ett stort grattis till pristagarna.

Dessa är vinnarna 2011

Deltagarvinster á 1000 kr

Delfinerna, dagbarnvårdarna i västra Skogås
6-9 FKMA, Vårbyskolan
Trollskogen 1, Hagens förskola
Balingsnässkolan
Stensängsskolan
Gullvivan, Nyckelpigans förskola

Bästa fotografi

1. Ärman & CO, Mörtviksskolan
2. Lejonen, Hattstugan
3. Seglarna och Torparna, Segeltorpsskolan

Träffa oss på Vårbydagen!

På Vårbydagen 28 maj firas Vårby och vårbyborna! Då finns Folkpartiet såklart på plats och vi vill gärna träffa dig där!

På Vårbydagen visar föreningar, partier och kommunala verksamheter upp sig. Utbudet av övriga aktiviteter går inte av för hackor heller: gör en hälsokoll hos vårdcentralen, rid på ponnyer eller på mekanisk tjur, åk karusell, dansa till musik från scenen med mera.

Tid: 28 maj 12-17
Plats: Myrstugan, i anslutning till Vårby brygga

Välkommen att snacka med oss där!

onsdag 25 maj 2011

Säg till oss hur du vill ha det i Vårby!

Politiker anklagas allt som oftast för att prata strunt och lova runt. Den bilden vill vi i Folkpartiet i Huddinge ändra på. Vi vill i stället lyssna på Dina idéer och tankar kring livet i Vårby. Vad är bra och vad är dåligt? Vad vill Du förbättra och vad behövs för att Du ska kunna leva Ditt liv som Du vill?

Vi vill ha en levande dialog med vårbyborna och vi vill inte bara ha den under valrörelsen.

- Under detta inlägg kan du skriva kommentarer om hur du vill se Vårbys framtid.

- Vi finns på facebook. Sök på Dialog Vårby - hur vill du ha det? Gilla oss och diskutera!

- Vill du inte att alla ska se vad du skriver? Då kan du skriva ett mail till malin.hasselblad@huddinge.se eller till bosse.fp.politik@gmail.com



Du är mycket välkommen att höra av dig till oss!

Familjecentralen i centrala Huddinge - ett steg närmre invigning!

Den politiska majoriteten i Huddinge tillsätter 1,6 miljoner till socialnämnden med förhoppningen att den familjecentral i kommunens centrala delar som länge planerats ska kunna öppna under 2012 (läs pressmeddelande här). Bakom projektet ligger ett långt folkpartiengagemang genom bl.a. Margareta Forsell, vice ordförande i nämnden och med samverkansfrågor högt på agendan.

När flera kompetenser (bvc, mvc, socialtjänst, öppen förskola...) sitter i samma hus underlättas samverkan och kontaktvägarna för den familj eller förälder som söker hjälp blir kortare. Det är ett enkelt sätt att göra förutsättningarna bättre för samarbete och goda resultat kring familjerna.

Sedan tidigare finns familjecentraler i Huddinge. Nu väntar vi bara på att få besked om var centralen kan hålla till, så att man säkert kan veta vilka enheter som kan få plats där. Men snart är vi i land!

1,6 miljoner till biblioteken i kultursatsning för 2012

Det ska vara tyst på biblioteket, fick Sune höra när han fick skrik- och gapsjukan på biblioteket i tv-julkalendern Sunes Jul på 90-talet.

Det ska såklart fortfarande råda stillhet och respekt för de läsande på biblioteken - men bibliotekens uppdrag har skiftat något från ett dödstyst inhämtande av information till mötesplatser där stilla läsande kan finnas sida vid sida med författarsamtal, demokratiska diskussioner. Det respektingivande biblioteket med sina stora bokskatter kompletteras med snabbnavigerade tunnelbanebibliotek i centrala lägen.

I Huddinge utgår utvecklingen av biblioteken från Biblioteksplanen för åren 2011-2015. Där sägs att biblioteken ska vara interkulturella, annorlunda och smarta. Visionen är mötesplatser för alla där tankar kan spridas och upplevelser kan delas, samtidigt som boken (i såväl traditionell som digitalt tillgänglig form) fortfarande är ett viktigt innehåll.

I budgeten för 2012 tillför alliansmajoriteten i Huddinge 1,5 miljoner extra till Kultur- och fritidsnämnden för att fortsätta det arbetet. Läs pressmeddelande här.

tisdag 24 maj 2011

Liberalt kulturstöd i Stockholms län!

Landstingets kulturlandstingsråd - Anna Starbrink (FP) - berättar idag att man stödjer olika kulturaktiviter i länet med sammanlagt 1,5 miljoner kronor. 23 aktörer får mellan 20 000 kr och 200 000 kr, bl.a får Stockholms jazzfestival medel.
Anna Starbrink: fördelningen "visar på bredden i Stockholmregionens kulturliv."
I Huddinge har tidigare Grudes litografiska ateljé fått pengar från landstinget och i denna omgång satsas bland annat på konstnärlig utsmyckning i Huddinge sjukhus och uppbygge av ett artotek på samma ställe. Ett artotek är en samling konstverk till utlåning för framförallt barn som är "långliggare" på sjukhuset.

fredag 20 maj 2011

25 timmar för alla barn i förskolan!

Ett av Folkpartiet Huddinges viktigaste vallöften är nu på väg att bli verklighet. I den politiska majoriteten har vi enats om att barn till arbetslösa från och med nästa år ska ha rätt till 25 timmar i förskolan, istället för dagens 15 timmar. Även för barn till föräldralediga vill vi i Folkpartiet ta detta steg och därför välkomnar vi att förskolenämnden under hösten utreder detta.

Det känns riktigt bra att vi har kunnat enas i denna fråga i majoriteten. Förskolan är idag inte längre bara barnomsorg. Det är en pedagogisk verksamhet med en egen läroplan. För de flesta barn är förskolan deras vardag och en viktig del av deras liv och många barn upplever det som jobbigt att slitas från denna vardag om någon av föräldrarna förlorar sitt arbete eller om de får ett syskon. För oss i Folkpartiet är rätten till 25 timmar för alla barn i förskolan en rättvisefråga. Vi är övertygade om att det är fullt möjligt att ge barn till föräldralediga möjlighet att gå 25 timmar utan att det riskerar kvaliteten i förskolan.


Läs mer: Radio Stockholm; Huddinge kommun, ABC

torsdag 19 maj 2011

Kollektivtrafik för en växande region

Landstingets budget för 2012, som presenterades nyligen, innehåller förutom ambitiösa satsningar på vård och forskning även nyheter inom kollektivtrafiken.

En växande befolkning i stockholmsregionen medför också ett ökat behov av mer och bättre fungerande kollektivtrafik. De utökas både från landstinget och från resenärerna. SL-kortet kommer att höjas med 100 kronor (till 790 kr med ordinarie pris) och priserna för enstaka biljetter i motsvarande grad. Varenda krona kommer att gå in i trafiken för att bidra till de massiva investeringssatsningar som kommer att göras på trafiken under de kommande åren för att möta behoven av upprustning, utbyggnad och utökad trafik.
För att vi ska kunna uppnå de mål som vi ställt upp avseende en hög punktlighet inom kollektivtrafiken lär också varenda krona behövas. Förhoppningsvis kan bland annat de nya anläggningar för avisning som planeras samt de nya dynamiska skyltarna - med realtidsinformation om var bussar och tåg faktiskt befinner sig bidra till att trafiken flyter bättre.


Landstinget skapar inte tillväxt men väl förutsättningar för den. En tillgänglig sjukvård av hög kvalitet, en utbyggd och tillförlitlig kollektivtrafik och ordning och reda i de offentliga finanserna ger goda förutsättningar för detta. Folkpartiet bygger för framtiden.

Jessica Ericsson
Ledamot i landstingsfullmäktige SLL

Omfattande satsningar för att möta omfattande behov

För någon vecka sedan presenterade Alliansen i Stockholms läns landsting sitt budgetförslag för 2012 – ett reforminriktat och starkt budgetbesked.

Omfånget är svindlande; 76 miljarder i omsättning för 2012 och 75 miljarder i investeringar till och med 2016. Varenda krona behövs för att möta de behov som vårt snabbt växande Stockholm medför både i fråga om vård och kollektivtrafik.

Vård
Vårdens anslag ökar med 1,7 miljarder till totalt 47,1 miljarder och dessutom kommer stora investeringar att göras, bland annat vid Karolinska Huddinge för att höja standarden och möta behovet av vårdplatser under de kommande året. Vid sidan av de omfattande satsningar som görs på Nya Karolinska sjukhuset kommer också ett antal närsjukhus att rustas för att kunna ta emot fler patienter och avlasta akutsjukhusen. De kommande åren kommer investeringar göras i alla delar av sjukvården och på nästan alla våra sjukhus. Denna inriktning har varit viktig för oss i Folkpartiet och speglar väl det sjukvårdsprogram som vi gick till val på.
Folkpartiet är särskilt drivande för att Karolinska i Huddinge, länets största sjukhus, ska vara ett universitetssjukhus och en innovationsplats för medicinsk forskning. Den forskning och utbildning som här bedrivs är ovärderlig för framtiden!

De förebyggande insatserna är oerhört viktiga för att vi ska kunna möta framtidens behov och budgetförslaget innehåller ambitiösa satsningar på området. Tre nya specialiserade livsstilsmottagningar, varav en i Söderort, ska kunna hjälpa patienter som av medicinska skäl behöver ändra sina levnadsvanor kring sådant som kost, motion och rökning. Vi avskaffar också alla avgifter för screeningprogram. Potentiellt livräddande undersökningar som mammografi och bukaortascreening blir alltså kostnadsfritt för patienterna. Ingen ska behöva fundera över om de har råd med dessa livsviktiga undersökningar.


Jessica Ericsson
ledamot i landstingsfullmäktige SLL

tisdag 17 maj 2011

Ny idrottshall och mötesplats för ungdomar i Stuvsta!

Det har länge funnits ett stort behov av bättre lokaler för skolidrott och föreningsidrott hos Stuvstas barn och ungdomar. Dock har det varit svårt att hitta en lämplig placering för den idrottshall och mötesplats för unga som planerats, och detta har lett till många och långa turer i frågan.

Efter det möte som anordnades den 7 april i år, beträffande placeringen av en ny idrottshall och mötesplats för unga, utlovades ett ”omtag” i frågan och kommunledningen lovade att studera placeringsfrågan på nytt.

En sådan genomlysning har nu gjorts och ett antal förslag – både nya och gamla – till placeringar och innehåll har studerats och diskuterats.

Gruppledarna för majoriteten har nu beslutat gå vidare med en förstudie av en idrottshall och mötesplats för unga intill Stuvsta idrottsplats. Det formella beslutet tas på Personal- och planeringsutskottets sammanträde den 8 juni i år.

Förstudien kommer också att behandla om byggnaden eventuellt även kan innehålla klubbhus och/eller omklädningsrum för fotbollsföreningen.

Jättekul tycker vi i FP!

torsdag 12 maj 2011

20 öres skattesänkning i Huddinge

Idag aviserade majoriteten i Huddinge en skattesänkning med 20 öre från och med 1 januari 2012.

Med en skattenivå som närmar sig snittet för för kommunerna i Stockholms län gör vi det mer attraktivt att flytta till och bo kvar i Huddinge. En skattesänkning kan bara genomföras ansvarsfullt om kvaliteten i välfärden samtidigt kan värnas och ökas. Det gör vi inte minst genom de stora skolsatsningar majoriteten presenterade igår.

Stuvsta behöver en idrottshall

För några veckor sedan var jag på ett informationsmöte i Stuvsta som hölls gemensamt av Stuvsta-Gårds Villaägareförening, Kungsklippans och Kräpplaskolornas föräldraförening, och Stuvsta IF. Mötet hölls för att diskutera placeringen av en idrottshall i Stuvsta – ett väldigt hett samtalsämne i området. Jag deltog som medlem i både föräldraföreningen och villaägareföreningen, och lagledare i Stuvsta IF, men även självklart som engagerad Folkpartist från Stuvsta.

Idén om en idrottshall i Stuvsta har diskuterats i ganska många år – till exempel drev Folkpartiet frågan i valet 2006. Området mellan Snättringe och Huddingevägen har genomgått en stor generationsväxling under 2000-talet, och antalet barn i området ökar och ökar. Men det är inte bara barn som har behov av att sporta – även korplag, och pensionärer behöver det!

Utgångsläget i frågan, när den började diskuteras, var att det var i Stuvsta behovet fanns av en ny idrottshall och en mötesplats för ungdomar. I slutet av 2010 kom dock en vändning i frågan när kommunen kom fram till att det är inte fanns någon lämplig placering i Stuvsta, och därför föreslog en placering vid Huddingehallen. För oss som bor i området kändes det som att man hade missat målet totalt – en placering nära de hallar som redan finns vid Kvarnbergsskolan, Tomtbergahallen, Huddingehallen kändes inte alls som det som behövdes. Dessutom skulle våra barn och ungdomar tvingas korsa en fyrfilig motorväg för att komma till den nya hallen. Inte optimalt.

Då gick startskottet för några eldsjälar, framförallt i villaägareföreningen, att försöka ändra beslutet. Brev skickades till förvaltningen, och en namninsamling skapades som samlade in många hundra namn. Detta var upprinnelsen till det möte som jag var med på.

Jag tyckte att mötet var lyckat på två sätt. För det första visade det att föreningarna och medborgarna i Huddinge är rätt bra på att samla kraft, mobilisera stöd, och argumentera för sin sak – de tre föreningarna hade satt ihop ett väldigt övertygande föredrag med många olika argument, och med ett flertal förslag till alternativa placeringar. För det andra meddelade kommunen att man nu tar ett omtag i frågan och än en gång går igenom placeringar i Stuvsta.

Jag kommer att fortsätta följa frågan och återkommer när vi vet mer vilket förhoppningsvis blir innan sommaren.

Chris Smith
Vice ordförande Folkpartiet Huddinge,
ledamot i förskolenämnden,
och engagerad stuvstabo

onsdag 11 maj 2011

Huddinge storsatsar på sina elever!

Huddinges grundskoleelever är stora vinnare i det förslag till Mål och Budget för år 2012 som majoriteten presenterade idag. Grundskolan får 28 miljoner i generell uppräkning och dessutom öronmärks 12,5 miljoner - varav en miljon är statsbidrag - till satsningar för ökad kvalitet i skolan.
Vad ska då de extra pengarna användas till?

Duktiga lärare ska belönas
Genom 3 miljoner i ökat socioekonomiskt riktat stöd vill vi ge Huddinges alla grundskoleelever lika möjligheter att lyckas i skolan. Dessa pengar bör i första hand användas till att belöna duktiga lärare, eftersom vi vet att duktiga lärare är nyckeln till att våra elever lyckas.

Satsningar på modersmålsundervisning
Även de som under sin skoltid flyttar till Sverige ska ha bra förutsättningar för att lära sig svenska och utveckla sitt modersmål samtidigt som de når grundskolans övriga mål. Därför stärker vi modersmålsundervisningen och den modersmålsbaserade undervisningen med ytterligare 3,5 miljoner.

Ge rektorerna tid att vara pedagogiska ledare
Skolan står inför omfattande reformer i höst genom en ny skollag och ny läroplan. Som ett led i förändringsarbetet läggs 5 miljoner kronor i den nya budgeten på insatser för att stärka rektorernas ledarskap. Forskning visar att rektors funktion som pedagogisk ledare är avgörande för hur skolans resultat utvecklas. I dagsläget är våra rektorer i alltför stor utsträckning administratörer istället för ledare, något som vi vill förändra eftersom vi vet att våra elever gynnas av detta.

För oss i Folkpartiet har det varit mycket viktigt i förhandlingarna att kunna avsätta tillräckliga medel för att kunna göra välriktade satsningar, så att varje elevs rätt till en bra skolgång kan uppfyllas. En förutsättning för att kunna sänka skatten har varit att vi samtidigt kan höja kvaliteten i kommunens verksamheter, och 40 miljoner kronor mer till Huddinges grundskoleelever är faktiskt en riktig storsatsning.

Elevfokuserade satsningar som ger alla lika möjligheter till lärande är vad skolan behöver. Skolan är till för eleverna och alla förtjänar en god skolgång som gör en väl rustad för vuxenlivet. För att det ska bli verklighet krävs att de nya skolreformerna kommer på plats tidigt, att elevernas lärare är duktiga och kompetenta och att rektorerna ges tid och möjlighet att vara pedagogiska ledare.

Fler som bloggar: Christian Ottosson

måndag 9 maj 2011

Folkpartiet städade Nytorps mosse

Fr.v. Tomas Nimréus Silfversvärd, Lena Lionskoog, Chris Smith, Malin Danielsson och i vagnen sonen Gustav


För femte gången anordnades i veckan skräpplockardagarna Håll Huddinge rent, en årlig kampanj som Folkpartiet tog initiativet till. I år var intresset större än någonsin med 2500 anmälda privatpersoner, skolklasser och föreningar som alla drar sitt strå till stacken för att hålla Huddinge rent och snyggt.

Folkpartiet städade i år området runt Nytorps IP. Trots att vi från början inte tyckte att det såg skräpigare ut än vanligt lyckades vi fylla fyra säckar på bara en timme!

Vi passade såklart också på att prata med förbipasserande och dela lite material om vad vi gör och vad vi vill göra för att göra kommundelen bättre. I Skogås-Länna-Trångsund arbetar Folkpartiet bl.a. för att färdigställa skateparken på Nytorps mosse och för att ersätta dagens mycket åldrade - och utdömda - rackethall i Skogås med en ny, fräsch anläggning.
Malin, Gustav och Chris i städtagen




FP på Huddingedagarna

Margareta Forsell och Alexandra Birk i FP-montern



Under Huddingedagarna deltar föreningar, näringsidkare och kommunverksamheter. Kulturskolan och särskilt inbjudna artister underhåller. Kommunens och besökarna får också tillfälle att prata med de politiska partierna.



Årets upplaga gick av stapeln den 6-7 maj och blev ett välbesökt evenemang. I kommunens montrar kunde man bl.a. tycka till om den nya översiktsplan som nu arbetas fram, skicka in synpunkter kring kommunens arbete med Ett hållbart Huddinge och testa kommunens nya e-tjänster. Hos Huge kunde man bl.a. tillverka en egen fågelholk och Rådsparken ordnade ponnyridning. Folkpartiets kommunalråd Malin Danielsson talade också på stora scenen.



I Folkpartiets monter kunde barn och unga rita och skriva på temat "Min bästa skola" och alstren - ett hundratal över båda dagarna - sattes upp i montern. Både vuxna och ungdomar fick tillfälle att framföra synpunkter och diskutera politik med FP:s valda politiker. Ett bra tillfälle att prata skolreformer och om vad vi vill göra för att säkra en bra skolgång åt de barn som kräver extra mycket stöd i skolan. Vi pratade också om den nya familjecentralen som snart ska byggas i centrala Huddinge och om att vi vill utöka tiden i förskolan för barn till arbetslösa och föräldralediga.



Läs mer om Huddingedagarna och Malins tal på hennes blogg!

tisdag 3 maj 2011

Aktivitetsbidragen - en chans att stötta tonåringar!

I gårdagens kommunfullmäktige debatterades förändringen i ersättningsgivning i aktivitetsbidrag till föreningar verksamma i kommunen. Eftersom ärendet omgärdas av en del missförstånd tänkte vi reda ut begreppen en smula.

Vad händer med aktivitetsbidragen?

Huddinges kultur- och fritidsnämnd tog den 8 mars ett beslut om att reformera reglementet för bidragsgivning till kultur- och idrottsföreningars barn- och ungdomsverksamheter.

Förändringen går ut på två saker:

- Dels ändras de bidragsberättigade åldrarna från 5-18 år till 7-20 år.

- Dels viktas bidraget, så att föreningarna erhåller mer stöd för varje barn/ungdom ju äldre personen är. Således får föreningen en större summa pengar för en 19-åring som deltar i verksamheten (10,50 kr per timme) än för en 8-åring (4,20 kr per timme)

Är detta en stor förändring, som kommer att leda till chockhöjda avgifter för barnverksamheter och därpå följande klyftor mellan dem som ha och dem som icke ha?

Det enkla svaret är nej - det finns inget i förslaget som kommer att tvinga föreningarna att börja debitera fantasisummor för ungarnas fotbollsträning.

I själva verket är det inte ens om föreningsbidragen striden står - det riktigt stora stödet får föreningarna genom lokalerna och inte genom de bidrag som nu debatteras.
Som vi tvingas upprepa gång på annan innebär det ändrade reglementet en kostnad på 2,9 procent av årsbudget för den förening som är värst drabbad!

2,9 procent alltså !

Varför vill vi då göra denna förändring, om den inte betyder så värst mycket?

- Jo, reformen är betydelsefull: som ett incitament för föreningarna att satsa på att locka till sig ungdomar i idrott och andra föreningar - och att behålla dem.

Varför är det så viktigt att stötta tonåringars idrottande?

- Tonåringar som ägnar sig åt fysisk aktivitet mår bättre än tonåringar som är inaktiva. De är mindre stressade och skattar sin hälsa högre. Det är ett signifikant kausalt samband, och ett viktigt att stötta eftersom vi vet att tonåren är en besvärlig tid där många, speciellt flickor, mår väldigt dåligt. Kan vi från politiskt håll göra något för att få en tonåring att må bättre bör vi göra det.

- Tonåringar som upprätthåller vanor av god fysisk aktivitet fortsätter att röra sig fysiskt som vuxna, med de hälsovinster som detta innebär. Se t.ex. Lars-Magnus Engström: Smak för motion (Stockholms universitets förlag 2009)

- Tonåringar i Huddinge uttrycker själva att de vill politikerna satsar på idrott för dem. Det är det som flest tonåringar uppger när de blir tillfrågade om vad de önskar av politikerna. Se undersökningen Ung livsstil i Huddinge, gjord av kultur- och fritidsförvaltningen 2010.


Vibeke Bildt


Ordförande i kultur- och fritidsnämnden

måndag 2 maj 2011

Besök från Hexagonen

Fotograf: Thomas Julin



Huddinge kommun och socialförvaltningen hade idag besök av tjugotalet franska socialarbetare, från olika delar av Frankrike. De är i Sverige för en sex dagar lång utbildning där de gör studiebesök på tiotalet organisationer, förutom i Huddinge bl.a. på Socialhögskolan, på Stockholms stads prostitutionsenhet och på Kista jobbtorg.

Efter en presentationsrunda där Daniel Dronjak Nordqvist och Malin Danielsson stack in huvudena som hastigast tog tjänstemännen Marie-Louise Khan-Tamakloe, Wendy Rosenqvist och socialnämndens ordförande Gunilla Helmerson (M) med att berätta om kommunens olika verksamheter för barn och tonåringar i riskzon, missbrukare, nyanlända invandrare andra grupper som omfattas av kommunens sociala stöd.


Mest vikt lades kanske vid vilka principer som strukturerar och omgärdar de sociala insatserna i Sverige och i Huddinge, och mycket tid lades på att berätta om hur vi jobbar med samverkan mellan olika aktörer samt med bemötande och värderingar från socialtjänstens sida.