torsdag 29 september 2011

Planering inför Demokratidagarna

Sitter och fnular på hur vi ska dokumentera våra fina Demokratidagarevenemang. Det ska göras en kortfilm där essensen av de tre dagarna ska fångas in och vårt evenemang med Fredrik Malm ska vara med, får jag veta. Kul!

Fredrik Malm pratar på temat Vad händer nu i Egypten och Libyen och hur kan Sverige stödja demokratiseringsrörelserna? Den 20:e oktober kl 18-19.30 på O'Learys. Event här

Dagen därpå, den 21 oktober 18-20 tar vi emot nätaktivisterna Daniel och Martin från Telecomix som berättar om sina erfarenheter av praktiskt demokratiarbete under Twitter-revolutionerna. FB-event här

Sprid eventen i dina nätverk så vi får schyssta debatter!

onsdag 28 september 2011

Rapport från Shakespeares Verona

Under tio dagar i juni (18-17:e) samlades 32 deltagare från olika europeiska länder i Verona för att arbeta med och återskapa Shakespeares Romeo och Julia. Deltagarna bestod av en musikgrupp och en dramagrupp.
Från Huddinges Kulturskola deltog Markus Eriksson och Suzanne Persson som båda har specialistkompetens inom den tidiga musiken och spelar instrument som användes på Shakespeares tid.

Under några första dagar genomförde deltagarna olika övningar för att komponera musik till texter skrivna på blankvers (ett orimmat versmått som Shakespeare ofta använde) och i andra delen av vistelsen arbetade man fram en föreställning baserade på de tidigare övningarna samt på texten från Romeo och Julia. Föreställningen framfördes sedan för allmänheten i centrala Verona.

Vi har fått ta del av en reseberättelse från Markus och Suzanne som verkar ha haft det jättekul i Verona. Internationella utbyten skapar kontakter och förståelse. De ger erfarenheter som sen kan användas på hemmaplan.

Om du vill läsa mer, gå in på projektets hemsida (på engelska). Creativity is a common human language!

Att motionera kan göra skillnad...

Folkpartiet i Huddinge la tre motioner till Folkpartiets landsmöte i oktober och nu har handlingarna inför mötet kommit.
Motionen "Lagstadgad rätt till nettodebitering vid mikroproduktion av el" handlade om att ge hushåll som producerar egen el möjlighet att ta betalt för den el som går tillbaka ut i nätet, istället för att som idag, ge bort den gratis till elbolagen. Den har av presidiet ansetts besvarad. Att den inte bifalls beror på att det finns vissa skattemässiga knutar i det hela.
Dessa borde kunna lösas upp lagtekniskt. Vi måste ta vara på initiativkraften som människor visar när de gör smarta miljöansträngningar!

Motionen "Förbättra möjligheterna att inrätta tankställen för biogas och subventionera lokala biogasproducenter" ville adressera bensinberoendet genom att stödja klimateffektiv och miljövänlig teknik. Motionen anses delvis besvarad (förbättra möjligheterna att inrätta tankställen) och medan att-satserna om subventioner till lokala biogasproducenter föreslås avslås. Detta för att partistyrelsen vill undvika att man bygger fast sig i en typ av teknik.

Vi motionerade också om att vi ville inrätta implementeringskommittéer, med uppgift att följa upp och utvärdera hur olika reformer implementerats, efter brittisk modell. Den motionen vill partistyrelsen ska avslås med motivering att upplägget är oförenligt med den svenska modellen där departement och förvaltningar är självständiga och kommunerna självstyrande.

tisdag 27 september 2011

Ledaren i mig i lokaltidningen

I veckans nummer av Mitt i Huddinge (sidan 5) skriver man om ledarskapssatsningen Ledaren i mig som man börjat jobba med i Vårbys skolor. Läs och tyck till!
Innebär projektet - att ge alla positiv självsyn, och tro på sig själva - att "alla måste tycka lika" eller är det bra om alla barn möts av positiva förväntningar och blir peppade? Och ska politiker överpröva en rektors beslut om hur man organiserar undervisningen?

onsdag 21 september 2011

Parboendegaranti i Huddinge snart verklighet

På alla hjärtans dag i år lyfte vi i FP upp en viktig fråga här på bloggen: parboendegaranti i äldreomsorgen. Det är en efterlängtad reform vi länge drivit på för och det var också en viktig fråga i valet för oss. Därför är vi mycket glada över att frågan kommer upp på nästa sammanträde i äldreomsorgsnämnden.

Parboendegaranti innebär att äldre människor som kanske delat hela livet tillsammans inte ska behöva säras åt för att den ena blivit sjuk och behöver flytta till särskilt boende där man kan få mer vård och omsorg. Att tvingas skiljas åt mot sin vilja är faktiskt omänskligt och innebär inte sällan att även den "friska" parten blir sjukare.

Tillsammans med möjligheten att välja utförare i hemtjänsten (genomfört) och möjligheten till förenklad behovsprövning (snart genomfört) är det reformer för ökad egenmakt och ökad livskvalitet på äldre dar.

Folkpartiets Jan Björklund och Barbro Westerholm har stridit för denna frihetsreform och Barbro visade förra året att bara 44 kommuner i Sverige då genomfört det. Tidigare i år tog Stockholms stad steget.
Äldreomsorgen i Huddinge ska finnas till för de äldre, inte tvärtom.

måndag 19 september 2011

Så många hjältinnor!

Kerstin Hesselgren, Sveriges första kvinnliga riksdagsledamot (1921)

Så många hjältinnor. Det var en regelbundet återkommande tanke när jag under lördagen deltog i Liberala Kvinnors firande av 90 år med kvinnlig rösträtt. Det var en rätt märklig och stor känsla att sitta i Riksdagens förstakammare och förundras över vilket intensivt arbete som många av de hjältinnor som arbetade för att våra farmödrar och mormödrar skulle få det inflytande i samhället som vi idag tar för givet. Det var trots allt i förstakammarsalen som de intensivaste striderna mot kvinnlig rösträtt hölls och det var också här Kerstin Hesselgren, som första kvinna, röstades in efter valet 1921.
Kvinnor som flertalet av oss knappt hört namnet på lyckades med hjälp av humor, hårt arbete och en järnvilja att driva en kampanj där man bland annat under 1913 lyckades samla in mer än 350 000 namnunderskrifter (!) och som slutligen ledde till att de lyckades förändra världen för sig själva och för oss alla efterkommande och ge oss möjligheten att själva påverka vårt liv och vårt samhälle. I mina ögon var de alla hjältinnor och det är fullständigt skamligt att de sällan ens omnämns i våra läroböcker. Fortfarande idag finns det 50 000 svenskar som föddes innan rösträtten blev universell.
Dr Hoda Badran från Egypten och Nurgul Asylbekova från Kyrgyzstan, gav under dagen sin bild av hur situationen för kvinnorna i deras respektive länder ser ut och det är fullständigt uppenbart att det finns hjältinnor också idag överallt, runt ibland oss. Glädjande nog fick de båda, tillsammans med Bengt Westerberg, motta Kerstin Hesselgren-medaljen på kvällen som bekräftelse på det otroliga arbete de gjort för att öka jämställdheten och förbättra samhället.
Nurgul liknade kampen för jämställdhet med en cykeltur i uppförsbacke; det är absolut möjligt att komma framåt men slutar man trampa så är det lätt att rulla tillbaka igen. Allt medan det för dem i hög utsträckning fortfarande handlar om rätten till sitt eget liv så har våra föregångare bidragit till att skapa ett samhälle där vi framförallt har att arbeta med att förändra normer. Ett viktigt arbete som kommer bidra till att alla i samhället, kvinnor som män, får det bättre.
Birgitta Ohlsson bloggar om detta och DN:s Barbro Hedvall har skrivit en minnesbok om kvinnorna som i två decennier kämpade för den Stora Saken (rösträtten).

Jessica Ericsson
ledamot i landstingsfullmäktige (FP)



torsdag 15 september 2011

Man och pedagog? Du behövs i förskolan!

Någonting som ibland dyker upp i debatten är den låga andelen manlig personal i förskolan i Sverige. Med i genomsnitt strax över 3 % manliga anställda måste förskolan vara Sveriges absolut mest ojämställda arbetsplats, och i Huddinge känner vi igen problemet. Det finns säkert olika anledningar till att det ser ut så, men det är absolut någonting som vi måste jobba med. Och det går att förändra - man behöver inte åka längre än till Norge så ser situationen annorlunda ut. Där är var tionde förskoleanställd man, en jätteförändring jämfört med tidigare.

Att barnen träffar bara kvinnliga vuxna och förebilder under en så stor del av deras ”vakentid” är naturligtvis inte bra – de behöver se att både män och kvinnor leker, hjälper och delar samma värderingar. Politiken ska inte styra eller kvotera in män, men vi behöver ta bort onödiga tankemönster och hinder som försvårar för de manliga pedagoger som vill börja jobba där.

I Huddinges förskolor har majoriteten visat att jämställdhetsarbetet i förskolan är viktigt genom att ge förskolenämnden i uppdrag just att öka andelen manliga pedagoger och barnskötare i förskolan. Det uppdraget gavs 2010 så arbetet har pågått ett tag.

Som ett inslag i Ekot tog upp nyligen, är det lättare att rekrytera manliga pedagoger till en miljö där det redan finns män. Det är inte svårt att föreställa sig att det kan kännas svårt att vara den ”första” mannen i en viss förskola trots ett bra välkomnande från arbetskamraterna. Förvaltningen har därför startat nätverket ”Män i Förskolan” så att manliga pedagoger kan träffas, diskutera vad som är bra, och vad som är svårt, och så att även nyrekryterade manliga pedagoger ska ha kontakt med andra män trots att de kanske inte jobbar på just deras förskola.

Många andra initiativ har också tagits. Bland annat jobbar man med att etablera kontakter med högskolorna för att hitta potentiella nya manliga pedagoger, och för att kunna erbjuda praktikplatser.

I Huddinge jobbar något fler män i förskolan än generellt i resten av landet. Andelen manliga pedagoger är nu 4.2% av personalstyrkan i de kommunala förskolorna. Även om detta är en ökning sen 2010 är detta såklart väldigt långt ifrån tillfredsställande. Här krävs både uthållighet och nya idéer. Jag kommer att bevaka utvecklingen noggrant och lyfta frågan framöver.

Chris Smith
ledamot i förskolenämnden (FP)

Pub Liberal första fredagen i varje månad!

Med start 7 oktober kör vi Pub Liberal på O'Learys i Huddinge centrum den första fredagen i varje månad. Mellan klockan 17 och 19 kan du då vara säker på att hitta ett gäng trevliga folkpartister där.

Om du vill lära känna oss, diskutera politik eller träffa dina FP-vänner även utanför gruppmötena är du välkommen. Du behöver absolut inte vara medlem, kom bara! Vi lovar att vara synliga så att du känner igen oss även om du inte sett oss förr!

Var? O'Learys, Sjödalstorget 11
När? 7 oktober, 4 november, 2 december kl 17-19

Varmt välkommen!

fredag 9 september 2011

GSN: Unikt ledarskapsprogram i Vårby grundskolor!

Grundskolenämndens sammanträde igår gav som väntat Vårby skolor möjligheten att fortsätta utbilda personalen i det efterlängtade Ledaren i mig-programmet som stärker elevers självkänsla och handlingskraft. Nu går arbetet med att hitta medfinansiärer vidare, och nämnden kommer att godkänna varje del i finansieringen så fort sponsorer hittats och avtal utformats. 



torsdag 8 september 2011

Hett ärende på grundskolenämnden ikväll?

På kvällens grundskolenämnd tas formellt beslut i ett arbete som är stort och viktigt. Det handlar om att ge klartecken för ett utbildningsprogram, Ledaren i mig, som kommer att användas på skolorna i Vårby. Bakom programmet står utbildningsföretaget FranklinCovey. Programmet har blivit flitigt använt i USA och i Asien, men detta är första gången en svensk skola jobbar med konceptet.
Ledaren i mig (”The Leader in Me”) syftar till att genom ett sammanhållet arbetssätt, där all personal på skolan är med, stärka förmågan till ledarskap och ansvarstagande hos varje elev.

Målet stärka varje elev i att genomföra de projekt han eller hon tar sig för i livet. Att följa sina drömmar, inte ge upp och att tro på sig själv. Ett bra sådant arbete leder till högre kunskapsresultat och en bättre arbetsmiljö men bygger också ett fundament för eleverna att ha med sig senare i livet. Skolorna i Vårby har redan börjat arbeta efter utbildningsprogrammets principer.

På nämnden ikväll tas beslutet att godkänna finansieringen för projektet, där kommunen betalar knappt en tredjedel av kostnaden för programmet och externa sponsorer går in med resterande medel.
Enligt kommunens reglemente får sponsring tas emot om det bidrar till att nå fastställda mål för verksamheten. I det här fallet behåller kommunen det fulla inflytandet över hur arbetet bedrivs och läggs upp.

Ger konkurrens i välfärdens kärna kvalitetsvinster eller inte?

DN Debatt skrev igår forskare från SNS att det saknas bevis för att valfriheten, sådan den implementerats av politiker, medfört några positiva effekter. Artikeln läses av många valfrihetsbelackare som att marknadsövertro skadat kvaliteten i vården eller gjort det svårare att nå adekvat vård. Sådana slutsatser finns det dock inte stöd för varken i studien eller i artikeln, vars poäng just är att det är svårt att hitta vetenskapliga bevis för valfrihetens effekter både åt det ena och åt det andra hållet. Även om en del tecken i rapporten pekar på att valfriheten har gett gynnsamma effekter på vissa områden.


Eller som dagens DN-ledare skriver: "Gårdagens artikel på DN Debatt hade på eftermiddagen fått fler än 4 000 rekommendationer på Facebook. Inlägget, och boken det bygger på, orsakade omedelbart en uppsjö tidnings­rubriker, motdebattartiklar och bloggposter och kommer med största sannolikhet att användas som ett politiskt slagträ under nästa valrörelse.
Inte dåligt för en artikel och bok vars viktigaste slutsats är ”Vi vet inte, det behövs mer forskning”."

Idag lyfter de borgerliga gruppledarna i Stockholms läns landsting fram flera exempel som pekar på att patienten faktiskt tjänat stort på valfrihetsreformen.
Sedan Vårdval Stockholm infördes har antalet husläkarmottagningar, och antalet läkarbesök, ökat, på ett sådant sätt som tyder på att tillgängligheten ökat mest för dem som förr hade svårt att nå vården - de som bor i områden där medelinkomsten är lägre. Det är områden där behovet av vård ofta är större. Det skriver man i SNS-rapporten och det bekräftas av KI:s uppföljning av husläkarsystemet från 2010.
Vidare har den faktiska kostnaden för ett flertal behandlingar inom skilda områden minskat - detta gäller t.ex. för behandlingar för gråstarr, fetmaoperationer, psykiatrisk vård - så att samma mängd skattemedel ger högre utväxling i form av faktisk vård.

En större tillgänglighet i vården - både sett till eventuella kötider och till etableringar av mottagningar i länets alla områden - mer vård per krona, och mer vård för fler stockholmare, är positiva nyheter. Och det är bra om valfrihetsdebatten nu fokuseras mer på behovet av gedigna uppföljningar och utvärderingar än på ideologi.


Birgitta Rydberg, Anna Starbrink och Om Vård skriver om detta.

Fler kurser på Kulturskolan!

Till kultur- och fritidsnämndens första möte för hösten, ligger ett förslag på utökade kurser för Kulturskolan. Bland annat föreslås avancerade helgkurser med möjlighet till fördjupad kunskap - både teoretisk och praktisk.
Att Kulturskolan nu föreslås utöka sin verksamhet enligt ovan ligger helt i linje med vad som framkommit som önskemål i skolans brukarundersökningar.

I samma skrivelse föreslås även instrumenthyran öka från 200 kr till 300 kr. Detta för att möjliggöra nyinförskaffningar och renovering. Hyran har legat still sedan 2005.

Turné mellan Huddinges mötesplatser


Igår har jag - tillsammans med kulturchefen Christer Falk - påbörjat en besöksserie på alla våra mötesplatser för ungdomar i Huddinge.
Gårdagens schema innehöll besök på Rockville i Trångsund, Torget/Slussen i Skogås Centrum och Huset i centrala Huddinge.


Både Rockville och Huset är fokuserade på musik, både utövning, repetitioner och konserter.


Torget/Slussen är mer som en ordinarie mötesplats, men Slussen har till uppgift att hjälpa äldre ungdomar att hitta jobb o. dyl.

Christer och jag hade flera givande samtal med personalen på respektive ställen, och vi var alla överens om att det vore bra om man kunde få till stånd en bredare publik framförallt på musikhusen. En stråkkvartett på Rockville vore nå´t!




Uppvaktning!


Vissa "åtaganden" är trevligare än andra! Igår - onsdag - åkte Malin H, Cem och undertecknad hem till Malin D för att gratulera till nytillskottet och överlämna presenter, både från Folkpartiet och från Alliansvännerna.
Från Folkpartiet gav vi en sparkdräkt (prydd av lejon!) och ett "set" bestående av jeans och kofta. De senare i lite större storlek, för att ha något att växa i.
Från Alliansen fick Malin en stor och vacker blomma i fin kruka.
På bilden ses Folkpartiets ordförande med Malins tredje son.

onsdag 7 september 2011

Stor satsning på matematik i höstbudgeten


Idag kom nyheten att regeringen satsar 2,9 miljarder för att höja skolresultaten i matematik, rapporterar regeringen och utbildningsminister Jan Björklund.
Pengarna ska användas bland annat i form av satsningar på vidareutbildning av mattelärare, forskarskolor för lärare som vill ta licentiatexamen och bli lektorer, men också i form av fler matematiktimmar i grundskolan från 2013.

Ett välkommet förslag som ytterligare kommer att stärka den svenska skolan.
Det blir tydligt att Folkpartiet i regeringen gör skillnad!

SvD skriver om detta här.

lördag 3 september 2011

Fotbollsfest och gyminvigning



Så blev det dags för en sista (?) solig och varm dag och då hade både Sörskogens IF och Visättraanläggningen evenemang. I Visättra firades samtidigt dagen med samma namn.
Jag och hunden promenerade först från Huddinge C till Sörskogen IF och dess fantastiskt fint belägna fotbollsplan. Här bjöds, förutom fotboll och löpning, även på hamburgare, lotterier och servering. Mycket folk och många ungdomar som deltog i fotbollsturneringarna.
Efter besöket hos Sörskogen promenerade Ruska och jag en väldigt vacker skogsväg till Visättra för att där så småningom inviga det nya naturgymmet.
Då vi kom i mycket god tid fanns utrymme att inspektera den nylagda konstgräsplanen och femmannaplanen bredvid som har fått konstgräs även den. Men det fina med det är att det är en återanvänd matta - i Huddinge är vi bland de första att återanvända gammal konstgräs! På bilden till vänster ses Conny Bååth och Kicki Johansson.
Och så - till sist - invigde jag det nya naturgymmet i närvaro av många glada träningsvilliga, som alla fick en fin t-shirt efter att ha gått ett varv i gymmet! Ovan till höger ses en bild från gymmet.

fredag 2 september 2011

Sörskogens dag och invigning av Visättras naturgym!

Imorgon är det mycket på gång; Sörskogens IF inbjuder till "en kul och spännande familjedag" och kvart över två inviger jag Visättras nya naturgym.
Sörskogens IF bjuder på fotbollsmatcher och löptävlingar för stora och små och man kan också se fotbollsmatcher: allt ifrån femmanna, sjumanna och elvamanna - flickor och pojkar.
Mellan nio och tre äger dessa trevligheter rum.
Efter det kan man med fördel förflytta sig till Visättra och invigningen av dess nya naturgym.
Invigningen är en programpunkt i lördagens Visättrafestival och alla som prövar på gymmet får en T-shirt (så långt lagret räcker) för att visa att man prövat på.
Instruktörer kommer att finnas på platsen.
Det vore trevligt om jag får se många glada folkpartister iklädda nämnda t-shirts och tränande i gymmet.
Jag hoppas vi ses!