onsdag 23 november 2011

Till Annerstaskolan går man med matglädje

Michael Bäckman, skolrestaurangchef på Annerstaskolan i Flemingsberg, är en av Sveriges bästa kockar. Som ledare för det första skolrestauranglaget någonsin tävlar han i mat-OS i Erfurt nästa år. Det är rätt stort det.

Michael menar att god och näringsrik mat lagas från grunden och för en knapp tia per portion lagar han och kollegorna helt fantastisk mat - något vi i Folkpartiet kan intyga efter dagens lunch på Annerstaskolan. Vi bjöds på ett digert utbud av sallader med bl.a. tranbär och puybönor, potatisgratäng och dillkött och en mycket trevlig pratstund med mästerkocken själv fick vi oss också till livs.

Skolmat enligt Micke handlar om att etablera goda matvanor för resten av livet, göra barnen bekanta med svensk husmanskost och andra kök, visa dem nya råvaror och få dem att äta klimatsmart och hälsosamt.
Kommunen kan göra skolmaten långt mer attraktiv och näringsriktig till en lägre kostnad om man upphandlar och tillagar smartare, men det finns en hel del knöligheter att lösa ut för att detta ska bli möjligt. Saker vi nog får anledning att återkomma till. Fantastisk inspirerande och god var i alla fall dagens lunch.






tisdag 22 november 2011

Positiva tecken för Huddinges företagare - men infrastrukturen måste byggas ut

Igår släpptes UC:s näringslivsanalys för Huddinge. Rapporten visar utvecklingen i Huddinge jämfört med läget i regionen och i Sverige nedbrutet på ett antal indikatorer som nystartade bolag, utveckling och ekonomisk konsolidering i dessa.

I en ekonomiskt mycket turbulent tid finns flera hoppfulla tecken. Antalet nystartade aktiebolag ökar stort och trotsar således den marknadspessimism som i övrigt råder.
Huddinges näringsliv utmärks delvis av ett antal stora bolag, främst belägna i de stora handelsområdena i kommunen, men bärs egentligen upp av ett mycket stort antal mindre företag inom branscher som juridik, ekonomisk rådgivning, kommunikation, vetenskap och teknik. Vi har alla förutsättningar att utvecklas stort vad gäller kunskapsintensiva och/eller kreativa näringar. Ett aktuellt, mycket spännande projektkluster drivs av Söderorts kommuner och andra aktörer - däribland EU - i vad som kallas Creative Stockholm.

Den stora majoriteten av företagen ligger i villaområden, i anslutning till det egna hemmet. Det är människor som strävar på för att utveckla sina företag och få dem att blomstra. Det är inte minst dessa företag vi vill underlätta för och hjälpa att expandera. Cem Delen, företagare och ordförande i grundskolenämnden under hösten, skrev om vad majoriteten vill göra för att förbättra företagarklimatet, i medborgartidningen Vårt Huddinge i oktober.

Men för att Huddinge ska kunna spela den roll i utvecklingen av Stockholms arbetsmarknadsregion som vi vill spela, och har alla förutsättningar för, krävs inte minst kraftiga utbyggnader av infrastrukturen (kollektivtrafik och vägar) i närtid. Man måste kunna komma till sitt arbete och till sina kunder i tid om företaget ska blomstra. Då kan man inte bli stående på en mörk perrong i snöstorm eller bli frånåkt för att tåget är proppfullt. Och man måste lita på att inte bli stående i bilköer på Ågestavägen när ungarna ska på träning. Spårväg Syd skulle göra en stor insats för att förbättra tvärförbindelserna i kommunen och Förbifart Stockholm behövs för att minska köer och utsläpp.


måndag 21 november 2011

Unga ska ha jobb - det tjänar hela arbetsmarknaden på!

Ett jobb ger frihet och trygghet. Att arbeta innebär egen försörjning och vetskap om att vara behövd. Det ger möjlighet att skaffa sig en bostad, att vara självständig och att ta makten över sin vardag. Sverige har under lång tid haft en hög ungdomsarbetslöshet. Arbetslösheten bland unga ligger på en hög nivå jämfört med övriga åldersgrupper och även jämfört med andra länder.
Folkpartiet menar att detta beror på hur arbetsmarknaden i Sverige idag är utformad. De regler som en gång skapades för att ge dem som arbetar trygghet stänger idag ute dem som står utanför arbetsmarknaden och vill in. Den svenska arbetsmarknaden måste moderniseras. Den måste gå från att vara stängd och trög till att bli öppen och trygg. 

Sverige har i dag en mycket sammanpressad lönestruktur. I många yrken är löneutvecklingen alltför dålig. De relativt sett höga ingångslönerna gör det dessutom svårt för den som står utanför att komma in och få ett arbete. Kostnaden för att anställa en ung person, med begränsad arbetslivserfarenhet, upplevs som hög i förhållande till en äldre med gedigen erfarenhet. Det gör det svårare för unga att få in en fot på arbetsmarknaden.

Folkpartiets utgångspunkt är att det är bättre att ha en fot på arbetsmarknaden även om det första jobbet man får inte är "drömjobbet". Och det är bättre att börja sin yrkeskarriär med en lite lägre lön i förhållande till kollegorna, för att sedan höja sin lön under sin yrkesaktiva karriär. En ökad lönespridning, med relativt sett lägre ingångslöner, skulle förbättra möjligheterna för unga att få det första jobbet. En ökad lönespridning innebär också en uppvärdering av erfarenhet och kunskap. I en rad yrken, främst de kvinnodominerade, är löneutvecklingen så svag att den som jobbat 20 år bara tjänar begränsat mer än den som är nyanställd. Vi tycker inte att det är en bra ordning.

Vi vill inte lagstifta om en ökad lönespridning. Lönebildningen är en fråga mellan arbetsmarknadens parter och det är en framgångsrik modell som ska värnas. Klart är dock att kompetens och erfarenhet bör premieras mer än idag. Inom den offentliga sektorn är det dock ytterst politiker som är arbetsgivare. Här måste Folkpartiet verka för en större lönespridning. Målet bör vara att löner för dem som arbetat länge i ett yrke ska öka snabbare än ingångslönerna i kommande avtal.

Folkpartiet vill också i samarbete med facken införa särskilda ungdomsavtal för personer under 25 år. Avtalen ska ge unga möjlighet att få värdefull erfarenhet och handledning och ge dem en fot in på arbetsmarknaden. Som förebild finns det redan avtal som Metall har tecknat. Enligt deras uppgörelse med arbetsgivarna riktar sig ungdomsavtalen till personer som är under 25 år och inte har yrkeserfarenhet. Lönen ska vara minst 75 procent av lägstalönerna i riksavtalen. Anställningen ska innehålla handledning och utbildning och ska vara högst ett år med möjlighet till förlängning.

Folkpartiet vill:
- Ändra turordningsreglerna i LAS så att de grundas på personlig kompetens istället för anställningstid.
- Höj ersättningstaket i arbetslöshetsförsäkringen de första 100 dagarna, så att fler arbetslösa får 80 % av sin lön i ersättning.
- Inför ungdomsavtal med handledning och lägre lön som ger unga utan erfarenhet en fot in på arbetsmarknaden.
- Förläng provanställningstiden för personer under 26 år från ett halvår till ett år. Det gör att unga med begränsad erfarenhet får längre tid på sig att visa sin kompetens och arbetsgivaren får bättre underlag för sitt anställningsbeslut.
- Underlätta det livslånga lärandet. Inför skattegynnat kompetenssparande som både arbetsgivaren och den anställde kan avsätta pengar till.
- Inför en allmän arbetslöshetsförsäkring med en inkomstberoende ersättning för alla som har arbetat en viss tid.


Andra som tycker till:
Folkpartiet liberalerna
FP Skarpnäck Lars Johansson FP Botkyrka

Positiv lönespridning
Obligatorisk a-kassa, om och hur?

onsdag 16 november 2011

Äldreomsorgen behöver en "Skolinspektion!"

Den senaste tiden har flera missförhållanden i äldreomsorgen uppmärksammats.
De uppmärksammade fallen sätter ljuset på hur kommunernas ansvar som upphandlare av verksamhet i privat drift ser ut, de skatteupplägg som flera bolag använder sig av, hur skyddet för personal som larmar om missförhållanden ser ut och hur tillsynen av äldreomsorgen ska bedrivas för att förebygga och uppdaga brister.

I måndags presenterade därför regeringen ett antal åtgärder för att förbättra kvaliteten inom äldreomsorgen. Ett stärkt meddelarskydd för anställda i privat verksamhet ska utredas. Ny lagstiftning ska sätta stopp för den typ av skatteplanering som förekommer i dag. Dessutom ska Socialstyrelsen utreda ut om det finns skillnader vad gäller kvalitet mellan enskild och kommunalt bedriven äldreomsorg.

Utöver dessa insatser föreslår Folkpartiet att det, precis om på skolans område, ska inrättas en renodlad nationell tillsynsmyndighet - Statens socialinspektion. De ska granska både äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Bara företag med tillstånd av Statens socialinspektion ska ha rätt att driva omsorgsverksamhet. Om inspektion visar på brister ska böter utdelas och till sist tillståndet återkallas. Upphandling och tillsyn är essentiellt för en bra och likvärdig äldreomsorg.

Här finns en förteckning över de äldreboenden som finns i Huddinge.

Här kan du ta del av rapporter från Huddinge kommuns äldreombudsman. Där sammanställs de synpunkter, klagomål och frågor som anhöriga och äldre har på äldreomsorgen i Huddinge. Rapporterna behandlas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.





tisdag 15 november 2011

"Demokrati är något som måste erövras av varje ny generation"

Nu finns den filmade dokumentationen kring Demokratidagarna på Youtube. Vårt afterworkseminarium med Fredrik Malm syns från 2.28 där Fredrik och två av deltagarna intervjuas om sina tankar och intryck.



tisdag 8 november 2011

Bra Björling! Handelsministern ställer telekomjättarna mot väggen

Upproren i Nordafrika och Mellanöstern har följts av avslöjanden om hur IT-bolag hjälpt diktatorer med övervakning och censur. Nu kallar handelsminister Ewa Björling svenska företag till ett möte om deras ansvar för mänskliga rättigheter.
I inbjudan hänvisas direkt till erfarenheterna från den arabiska våren där internet också har använts som ett vapen i kampen för demokrati.

– Vi vill veta vilka problem företagen möter när de verkar på svåra marknader, vad de behöver för vägledning, vad vi som stat och land kan göra för att stödja företagen och slutligen, vad kan de själva göra för ökad transparens och yttrandefrihet, säger handelsminister Ewa Björling (M) till DN.se

Den senaste tiden har flera avslöjanden gjorts om hur både amerikanska och europeiska bolag sålt teknik för övervakning och censur till diktatorer i bland annat Syrien, Egypten, Libyen och Iran. När det gäller Iran pekades svenska Ericsson nyligen ut i en granskning gjord av nyhetsbyrån Bloomberg. Teliasoneras och Ericssons affärer i Vitryssland har också varit uppe på tapeten. För svensk del är inte minst Telias understöd till diktaturen i Vitryssland graverande eftersom svenska staten är ägare i bolaget.

Dessa frågor kom upp när Folkpartiet i Huddinge bjöd in nätaktivister från nätverket Telecomix på Demokratidagarna i oktober. Den som vill främja frihet från övervakning på nätet kan kolla in exempelvis Global Net Initiative och OECD.

Lättare att söka medel för sommarläger

Sedan 2004 finns det möjlighet för föreningar att söka projektbidrag för tillfälliga evenemang för barn och ungdomar. Samma år infördes en "spontanpeng" för ungdomar - ett sätt att enkelt få finansiering för egna evenemang. Huddingeborna har till exempel kunnat njuta av åsnehoppning i Rådsparken, ordnat av driftiga ungdomar.

Syftet med projektbidraget har varit att föreningar ska kunna söka medel för tillfälliga projekt som främjar integration och jämställdhet. Många av ansökningarna som inkommit, framförallt från kommunens idrottsföreningar, har dock gällt verksamheter som återkommit från år till år, t.ex. sommarlovsverksamheter.

För att lättare kunna stödja dessa initiativ - även om de i byråkratisk mening inte rör sig om tillfälliga projekt - beslutade kommun- och fritidsnämnden i september att skapa undantag för sommarläger med mera i syfte att jobba mot ökad integration eller jämställdhet. Igår klubbades förändringen i kommunfullmäktige.

Det här är en liten men viktig förändring som vi hoppas kommer att bidra till ett större utbud av sommarlovsaktiviteter för barn och unga!



fredag 4 november 2011

Huddinge sänker inte skatten

Med anledning av det kraftigt förändrade läget i världsekonomin, som lett till avsevärt minskade skatteintäkter för kommunerna, har alliansmajoriteten i Huddinge beslutat att revidera budgeten för 2012.
I det reviderade förslaget ligger kommunalskatten kvar på dagens nivå om 19,95 kr.

Folkpartiet var i budgetförhandlingarna tydliga med att en skattesänkning endast kunde läggas om det inte äventyrade kvaliteten i våra verksamheter och de satsningar på ökad kvalitet vi vill göra. Trots revideringen går vi fram med en stark budget som innehåller stora satsningar, i ett läge där flera andra kommuner tvingas höja skatten och/eller göra effektiviseringar.

Beslut om reviderad budget kommer att fattas vid kommunfullmäktige den 5 december.

Läs pressmeddelandet från majoritetspartierna här.

onsdag 2 november 2011

Sverige bäst på att bekämpa våld mot kvinnor

European Women's Lobby, det stora europeiska samarbetsorganet för kvinnoorganisationer, har listat och betygsatt de europeiska ländernas handlingsplaner för att förhindra mäns våld mot kvinnor.

Här ligger Sverige långt fram. Förra mandatperioden antogs tre handlingsplaner. För det första en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer, för det andra en handlingsplan mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål, och för det tredje en handlingsplan för att förebygga och förhindra att unga blir gifta mot sin vilja.
Regeringens jämställdhetsråd - där kvinnoorganisationer och andra organisationer som arbetar med jämställdhet är representerade - har varit delaktiga i framtagandet av handlingsplanerna. Dessa innehåller tillsammans 107 åtgärder för att möta olika former av våld mot kvinnor.

Det är dessa planer som nu fått högsta möjliga betyg av European Women's Lobby. Och vad mer är - Sverige är det enda land som överhuvudtaget blir godkänt.

Läs rapporten här.

Bostadsbristen i Stockholm är en fråga för hela landet

Det är sant att det byggs för lite bostäder i Stockholmsområdet. Det finns flera strukturella skäl till det – och dessa är staten, regeringen och ytterst Stefan Attefall själv ansvarig för, skriver Anders Ekegren, stadsbyggnadskommunalråd i Solna på  idag.

Alla som bor och verkar i stockholmsområdet vet att det byggs alldeles för lite. Varje dag kommer dessutom ungefär en busslast med nya stockholmare. Samtidigt kringskärs kommunernas incitament att aktivt möta dessa nya stockholmare, bl.a. beroende på skatteutjämningssystemet.

På följande punkter har staten ett ansvar att agera för att utveckla Stockholmsregionen:
1. Infrastrukturen måste förbättras. Trots de senaste årens satsningar tar det för lång tid att klara den eftersläpning på investeringar som varit de senaste 30 åren. Görs inget kommer köerna att växa rejält inom såväl väg- som kollektivtrafiken. Eftersom Stockholm växer snabbare än tidigare prognoser visat bör därför Cederschiöldsöverenskommelsens andra del sjösättas tidigare än planerat.
2. Skatteutjämningen är en hämmande faktor. Kommuner som bygger mycket och snabbt får stora kostnader för investeringar i infrastruktur, förskolor, skolor och fritidsanläggningar. Detta tar inte systemet hänsyn till då det utjämnar kommunernas inkomster till nästan 100 procent. Fler invånare ger därför inte alltid en kommun bättre ekonomi. Ett konkret sätt att lösa det är att låta bostadsbyggande vara en faktor som främjas i systemet.
3. Plan- och bygglagen måste reformeras, framför allt avseende överklagandemöjligheten. Pbl försenar så gott som varje byggprojekt vilket innebär en stor risk för byggare och entreprenörer, och innebär en stor merkostnad för byggprojekten.
4. Miljökvalitetsnormerna för avgaser och buller ställer stora krav och gör det svårare att bygga i storstadsområden. Syftet är gott, men man skall vara medveten om att detta medför att en del bostadsprojekt inte kan genomföras eller kräver dyrare lösningar.

Läs hela artikeln här och Stefan Attefalls ursprungsartikel här.
Rogert Mogert (S) raljerar över Attefall. Fastighetsägarna har också replikerat.
Anders Ekegren utvecklar också sina tankar på sin blogg.

Huddinge planerar för ca 4600 nya bostäder fram till 2020. I närtid ligger en utbyggnad i Flemingsbergsdalen, där vi också planerar för ca 200 studentbostäder. Vi vet hur viktigt det är med infrastrukturutbyggnader för att hantera vår snabba befolkningstillväxt. Vi behöver Spårväg Syd. Det finns anledning att återkomma både till bostadsfrågorna och till infrastrukturfrågorna.

Elevhälsosatsningar välkomnas

Nu kommenterar Sveriges kommuner och landsting gårdagens 650-miljonerssatsning på elevhälsan:
– Elevhälsan är oerhört viktig för att eleverna ska må bra och lyckas i skolan. Men det är problematiskt med styrande statsbidrag. Förutom att kommunerna får skjuta till en rejäl summa själva, så blir de tvungna att förbinda sig att behålla tjänsten under ett antal år, oavsett omständigheter som exempelvis vikande elevunderlag. Det är en olycklig konstruktion, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting.

SKL är positiv till fortbildningssatsningen för personal inom elevhälsan. Dock vill regeringen styra den särskilt till skolor i socialt utsatta områden, medan SKL anser modern teknik kan bidra till att göra den tillgänglig för ännu fler.

– Det är också bra att regeringen vill skapa en modell för hur kvaliteten i elevhälsan kan utvärderas bättre. En sådan modell borde stödja skolhuvudmännens utvärdering av elevhälsans kvalitet i relation till elevhälsans uppdrag, säger Per-Arne Andersson.


Läs mer på SKL:s hemsida och på Lärarnas Tidning.
Lotta Edholm bloggar också och pekar på hur viktiga dessa pengar är, inte minst för unga med ångest och självskadebeteenden.

tisdag 1 november 2011

650 miljoner ska stärka skolhälsovård och elevhälsa

 

Nu kommer nyheten att regeringen satsar 650 miljoner kronor 2012-2015 för att stärka elevhälsan (tidigare skolhälsovården och elevvården).

- Barn som mår dåligt lär sig dåligt. Skolsköterskor, skolläkare och kuratorer spelar en väldigt viktig roll i skolans verksamhet, säger utbildningsminister Jan Björklund här.

Den största delen av satsningen, 625 miljoner kronor, är ett statsbidrag som kommuner och skolhuvudmän kan söka för att anställa fler skolläkare, skolsköterskor, skolkuratorer, skolpsykologer, speciallärare och specialpedagoger. Statsbidraget är 250 000 kronor per heltidstjänst och år under maximalt två år. Det räcker till ungefär 1250 nya heltidstjänster. De som får statsbidraget ska göra en långsiktig förstärkning av antalet anställda i elevhälsan.
Bland de övriga satsningarna märks:
  • Fortbildning för personal inom elevhälsan. En särskild inriktning finns för personal på skolor i socialt utsatta områden.
  • Fortbildning för personal som på olika nivåer ansvarar för skolmaten (kökspersonal, kostchefer och upphandlingsansvariga).
  • Fortbildning för idrottslärare, med en särskild inriktning på att öka simkunnigheten bland eleverna.
  • Bättre samordning när en elev byter skola och mellan olika stadier i skolan.


Barnfattigdom eller inte?

Rädda barnen och S försöker nu lansera frågan om barnfattigdomen i Sverige som en bärande politisk skiljelinje. Under Huddinge Demokratidagar i förra veckan ordnade Rädda barnen t.ex. ett seminarium på temat, där Margareta Forsell representerade Folkpartiet.
Som frågan artikuleras bottnar (S) och Rädda barnens argumentation i att klyftorna ökar i det svenska samhället och att allt fler blir fattiga. Det påståendet blir möjligt att försvara i och med att de båda organisationerna använder ett relativt fattigdomsbegrepp. Fattigt är enligt Rädda barnen det barn som växer upp i en familj vars inkomst är lägre än 60 procent av medianinkomsten. Andelen barn som växer upp i sådana familjer – och därmed barnfattigdomen – har ökat till över 15 procent.


Samtidigt har ingen inkomstgrupp fått mindre pengar i plånboken. Låginkomsttagare i Sverige har det bättre ställt idag än förr. Det är bara det att de med en medianinkomst har fått det ännu bättre. Klyftan mellan låg- och medelinkomsttagare har ökat i Sverige - vilket var den politik Alliansen gick till val på både 2006 och 2010, att arbete och flit ska löna sig. Oppositionen saknar en jobbpolitik som är det allra viktigaste för att komma till rätta med ekonomisk utsatthet bland barn.
DN:s ledarskribent Martin Liby Alonso skriver här om barnfattigdomen, som egentligen inte tycks handla om fattigare familjer utan om den minskande sociala rörligheten. Det är en litet äldre artikel (juli -11) som absolut fortfarande är relevant.

"En alternativ indikator är kopplingen mellan social bakgrund och studieresultat. Ett svagare samband tyder på högre social rörlighet. Skolverket har konstaterat att den kopplingen har förstärkts det senaste decenniet. Det antyder att den sociala rörligheten sjunker.", skriver Martin.


Att arbete och flit ska löna sig kräver att alla ska kunna göra resan uppåt i samhället. Hur ökar vi den sociala rörligheten - möjligheten att lyckas?
Inte är det med bidrag till låginkomsttagare - en politik för att sminka siffror och tämja verkligheten. Istället handlar det om att bryta segregationen - både i Segeltorp och i Vårby, tycker Folkpartiet. Det handlar om att se till så att människor får jobb (= inkomst, språk och tillhörighet) istället för att sitta fast i utanförskap och passivitet. Det handlar inte minst om att fortsätta det långsiktiga och strävsamma arbetet med att bygga upp den svenska skolan - så att den sociala rörligheten fungerar.
Sverige behöver en kunskapslinje vid sidan om arbetslinjen om sociala strukturer ska kunna brytas.


Hanne Kjöller skriver.

Dags för Pub liberal

Dags för Pub liberal nu på fredag, 17-19 på O'Learys i Huddinge centrum. Några ur styrelsen kommer att vara på plats, väl synliga, och vi har också kollat att det inte är någon fotbollsmatch, så det finns plats och möjlighet att prata.
Alla medlemmar och andra liberala vänner är hjärtligt välkomna att svänga förbi!

Pub liberal hålls den första fredagen i varje månad (med undantag för december månad, då puben ersätts med Julfest)