onsdag 20 juni 2012

FP: Stäng inte dörren för bättre kollektivtrafik

Pressmeddelande 20 juni 2012
Folkpartiet liberalerna i Huddinge

I Huddinges nya översiktsplan planeras för 40 000 fler invånare 2030. Det innebär att vi måste titta på alla lösningar till förbättrad kollektivtrafik. Därför står FP som enda parti upp för att utredningsalternativet Åleden mellan Kungens kurva och Huddinge C i det samråd som Huddingeborna får tycka till om. Stänger vi dörren för Åleden har vi gjort både miljön och Huddingeborna en björntjänst.

Kollektivtrafiken mellan Huddinge C och Kungens kurva behöver förstärkas. Idag går en utryckningsväg genom ett naturområde från Kvarnlyckevägen till Ryttarhalsvägen. Folkpartiet har länge drivit att denna väg, under namnet Åleden, skulle kunna öppnas för kollektivtrafik i syfte att avlasta Häradsvägen som har stora framkomlighetsproblem. Denna kollektivtrafiksträckning har även lyfts av tjänstemännen som ett utredningsförslag men har politiskt ogillats av övriga partier i majoriteten, och därför har Åleden tagits bort från det förslag som nu går ut på samråd. Därmed försvinner Huddingebornas chans att tycka till om förslaget.
-          I Huddinges nya översiktsplan räknar man med att vi blir 40 000 fler invånare 2030. Infrastruktur och kollektivtrafik måste då hänga med. Detta innebär konkret att vi måste se till att bygga tillräckligt mycket i Glömstadalen och Loviseberg för att det ska vara intressant för stat och landsting att investera i Spårväg Syd - men även att vi måste våga titta på alla olika möjligheter till förbättrad kollektivtrafik där Åleden kan vara en lösning, säger Malin Danielsson, kommunalråd (FP).
FP är det enda parti som står upp för att utredningsalternativet ska vara med i samrådet, så att Huddingeborna får säga sitt.
-          Att bygga ett hållbart samhälle är inte lätt. Det gäller att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Å ena sidan hänsyn till naturområden, å andra sidan hur vi ska nå klimatmålen och sänka våra koldioxidutsläpp. Stänger vi dörren för Åleden har vi gjort både miljön och Huddingeborna en björntjänst, säger Malin Danielsson, kommunalråd (FP).


Fakta om ny översiktsplan
Översiktsplanen är det övergripande dokument där kommunen beskriver hur Huddinge ska växa. Där anges vilken mark som är avsedd för nya bostadsområden, vilken typ av näringsliv kommunen vill attrahera och hur infrastrukturen planeras. Översiktsplanen kompletteras sedan med mer detaljerade planer som anger hur marken får användas. Den översiktsplan som nu går ut på samråd ska gälla till 2030 och planerar för att Huddinge växer med ytterligare 40 000 invånare – det vill säga nästan dubblerar sin befolkningsmängd på knappt 20 år.


Lite fakta om Åleden
Åleden är en vägsträckning genom Gömmarens naturreservat som idag används för brandkårsutryckningar. Vägen är också öppen för gång- och cykeltrafik. Vid sidan av den tungt belastade Häradsvägen är Åleden den mest strategiska vägsträckningen mellan centrala Huddinge och Kungens kurva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar