tisdag 24 januari 2012

Nu blir det lättare att välja förskola


Frihet för föräldrar att välja förskola till sina barn är jätteviktigt, och olika familjer söker olika saker. Vissa föräldrar vet redan från start att man söker en särskild pedagogik, andra vill gå där barnets kamrater går, vissa prioriterar närhet till naturen. Andra tycker att det är särskilt viktigt att så många som möjligt av personalen har en pedagogisk högskoleutbildning, och så vidare.

Som förälder till små barn vet jag att vi är många som ibland känner osäkerhet inför förskolevalet. Hur ska man hitta rätt, och hur vet man egentligen vad det är man väljer? Många familjer flyttar till Huddinge just för att barnen ska få en bra uppväxtmiljö och som nyinflyttad är det inte alltid man har superkoll på vilka förskolor som finns i närområdet.
Därför är det nu verkligen ett steg i rätt riktning att vi presenterar ett helt nytt jämförelseverktyg som stöd för föräldrar som ska söka förskola till sitt barn. Och efter att ha sett en demoversion för verktyget, som lanseras den 15 februari, tror jag att detta kommer att bli riktigt bra!

Verktyget som snart introduceras på webben ger föräldrarna möjlighet att välja att begränsa sin jämförelse till olika organisationsformer (kommunal, fristående, föräldrakooperativ), var i Huddinge man vill söka, och sedan vissa förskolor (om man så vill). Då får man upp en jämförelse av de utvalda förskolorna på ett överblickbart sätt som visar på vissa indikatorer: antal barn per årsarbetare, andel personal med pedagogisk högskoleutbildning, andel föräldrar som är nöjda med förskolans verksamhet med mera. Vill man veta mer är det bara att klicka sig vidare till förskolans egen hemsida och läsa vidare.

Jämförelseverktyget är en nyckel för att kunna veta vad man väljer mellan. Och när informationen blir allmänt tillgänglig hoppas vi att det blir en extra sporre för förskolorna att utveckla sin verksamhet. Nu ersätts ensidig marknadsföring av kvalitetssäkrad vägledning och kommunen tar sitt ansvar för allas möjlighet att välja!

Chris Smith
ledamot i förskolenämnden

torsdag 19 januari 2012

Huddinges skolor ska kunna möta alla barn!

Under en tid har skolans bemötande av det ökande antalet barn med neuropsykiatriska funktionssvårigheter debatterats i media. Skolans uppdrag är att möta alla barn och så långt det är möjligt inkludera alla barn i den ordinarie undervisningen. Barn med neuropsykiatrisk känslighet behöver arbetsro, en tydlig struktur och närvarande lärare. Under 2012 fortsätter därför arbetet för att kommunens lärare ska kunna ge alla elever en bra undervisning i ordinarie klass. Detta görs genom ytterligare satsningar på kompetensutveckling och handledning för att stärka lärarnas pedagogiska ledarskap.

Ett exempel som vi arbetar med i dagsläget är nätverk för specialpedagoger där en pedagog kan komma till en annan skola och ge nya idéer kring hur kollegan skulle kunna förbättra situationen i den egna klassen. Ibland blir man hemmablind och behöver hjälpas åt med nya grepp.

Det är viktigt att man inte tänker att det är eleven som ”är fel” när något inte fungerar, utan att det är skolans förhållningssätt som behöver förbättras. Något som konkret visar på detta är att vi byter namn på organisationen från Elevstöd till Skolstöd. Det handlar om att skolan ska ta sitt ansvar och ge varje elev det stöd den behöver för att nå kunskapsmålen.

onsdag 18 januari 2012

Demonstration inför kommunfullmäktige i måndags


(Till höger i bild syns jag i samtal med Huddinges kulturföreningar.)

Det kommunala bostadsbolaget Huge aviserade före jul att de planerar att se över hyressättningen på bl.a. de lokaler de hyr ut till föreningslivet. Avsikten är att säkra att de hyror man tar ut för sina föreningslokaler är skäliga, så att uthyrningen bär sig.


Vid måndagens kommunfullmäktigesammanträde hade Huddinge konstnärsklubb med flera föreningar ordnat en manifestation där de lyfte sina farhågor inför omförhandlingarna. Många undrar hur stora hyreshöjningarna kan komma att bli.
En interpellation till kommunstyrelsens ordförande, Daniel Dronjak Nordqvist, handlade om hur kommunens linje i frågan kommer att vara. Denna interpellation hann vi dock inte med i måndags, utan den bordlades till nästkommande sammanträde.
Jag var dock innan sammanträdet ute och pratade med ”demonstranterna” och kunde berätta om vad vi från kommunledningens och KUF:s sida gör för att förhandlingarna, när de kommer, ska landa så bra som möjligt. Just nu finns det inget underlag att ta ställning till utan kommunens ledning kommer att tillsammans med Huge titta på vart och ett av de hyresobjekt som ligger på bordet. I den bedömningen kommer vi att titta på vad som kan vara en skälig hyra att ta ut för varje objekt samt vilket ytterligare stöd kommunen kan ge till det föreningsliv som verkar i Huddinge.

tisdag 17 januari 2012

Erik Ullenhag inledningstalar på Kom Samman-konferens

Erik Ullenhag, integrationsminister (FP) inledningstalar om regeringens syn på integrationsfrågorna då konferensen ”Mötesplatsen – en väg till hälsa och integration” hålls den 20 januari i Flemingsberg.

KomSamman är ett samarbetsprojekt mellan Resurscentrum för nyanlända inom förskola och skola (RCN), fritidsgården Ung Zon Flemingsberg, Svenska kyrkan och Huddinge IF. Verksamheten äger rum i källarplanet i Flemingsbergs kyrka, varje onsdag klockan 15.00 - 20.00.
KomSamman erbjuda meningsfulla aktiviteter för nyanlända barn och deras föräldrar som visar vägar in i det svenska samhället. Man kan ägna sig åt fysisk aktivitet och åt kreativt skapande, knyta nya kontakter och träffa andra. En mycket uppskattad verksamhet.

Mer information och det fullständiga programmet till konferensen finns här.

Ett steg närmare 25 timmar i förskolan

På gårdagens fullmäktige blev det offentligt att vi i Huddinge har hittat en lösning för att erbjuda barn till föräldralediga mer tid i förskolan. I och med att verksamhetsplanen togs beslutades det att barn till arbetslösa får rätt till 25 timmar per vecka. Nästa steg, som kommer att presenteras i samband med nästa förskolenämnd i februari, är att även möjliggöra detta för barn till föräldralediga.

Denna fråga har varit en av Folkpartiet i Huddinges viktigaste vallöften och det känns otroligt bra att vi snart uppfyller det. Vi får så många mail och samtal från föräldrar som vittnar om hur svårt det är för barnen att ryckas upp ur sin vardag när de får ett syskon och hur viktig förskolan är för barnen. Vi har en förskola i världsklass i Sverige och i Huddinge och den ska alla barn ha rätt till.

Malin Danielsson

fredag 13 januari 2012

Varför vänta med att ta bort steriliseringskravet?

Människor som genomgår könskorrigering måste idag steriliseras för att juridiskt kunna erkännas som tillhörande det nya könet. Inga könsceller får sparas. Det är en lag som i bästa fall kan tolkas som en beklaglig rest från ett svunnet samhälle - men för transpersoner som väljer att genomföra en könskorrigering  innebär den att drömmen om egna barn aldrig kan uppfyllas.


Sedan mer än ett år är tre av Alliansens fyra partier för ett borttagande av steriliseringskravet.
Det senaste dygnets indikationer på att man kommit överens om att vänta med att ta bort kravet har därför givit upphov till starka reaktioner och väcker många frågor.
Folkpartiet måste fortsätta att driva på för en snar lagändring. Utgångspunkten i lagstiftningen måste vara att även transsexuella har rätt till sin egen kropp - staten ska inte ha moraliska synpunkter på människors längtan efter barn.


Finns det någon anledning till att man ska vänta med att erkänna transpersoners rätt till fysisk integritet?


Andra som skriver:
RFSL kommenterar beslutet att utreda vidare


LUF och CUF: Regeringen borde inte gett efter för KD

tisdag 10 januari 2012

Duktiga förskolepedagoger har inget kön

Förskolan, precis som andra arbetsplatser, är en mycket starkt kvinnodominerad arbetsplats, något som vi i Folkpartiet i Huddinge vill ska förändras. Idag uppgår andelen män som arbetar i kommunal förskola till bedrövliga 2,8 procent och inom fristående förskola till knappt bättre 5,3 procent.

Förskolan är ofta första anhalten ut i livet utanför den egna familjen för våra barn och det är viktigt att barnen möter kompetent personal och inte minst, tycker vi, förebilder som är både kvinnor och män.

Nu har regeringen gett Skolverket i uppdrag att genomföra insatser i syfte att främja jämställdhet i skolväsendet. Som en del i uppdraget ska man hitta goda exempel i kommuner och i omvärlden som kan visa hur man kan jobba för att göra förskolan till en attraktiv arbetsplats för ambitiösa pedagoger, oavsett kön.

I Huddinge gav vi år 2010 förvaltningen i uppdrag att arbeta för en jämnare könsfördelning bland de anställda i förskolan. Sedan dess har bland annat ett särskilt nätverk för manliga pedagoger startat. Men än finns det nog en lång väg att gå för att valet att bli förskolepedagog ska vara lika möjligt att göra för en kvinna som för en man.


Var med och påverka!

Genom att svara på Folkpartiets enkät kan du vara med och påverka. Vilka frågor är viktigt för dig att vi politiker har svar på? Vilka problem och möjligheter ser du framöver? Vilken värld vill du leva i 2025?


Det går snabbt - gör det nu!

måndag 9 januari 2012

Malin Danielsson tillbaka som grundskolenämndens ordförande

Nu tar Malin Danielsson över rodret som grundskolenämndens ordförande efter att ha varit föräldraledig under hösten -11.
På Malins blogg skriver hon om prioriteringarna inför våren:
Prio ett på göra-listan är att plöja de rapporter som nu börjar droppa in från skolinspektionen som under hösten har granskat våra skolor.
Överst på listan står även att följa upp så att skolskjutsarna fungarer som de ska. Dessa har fungerat under all kritik en period under hösten och så får det absolut aldrig bli igen. Stöter ni på några problem med dessa eller hör om några problem så kontakta mig direkt!
Malin Danielsson