tisdag 29 maj 2012

Skolinspektionens granskning klar

Idag presenterade Skolinspektionen sin granskning av Huddinges skolor. Rapporten offentliggörs idag och i samband med det så var Skolinspektionen på plats och berättade om vad de hade sett.

Att bli ganskad är svårt men det är också bra och nyttigt. Och det känner jag att våra grundskolerektorer också tycker. Det här ger dem en skjuts frammåt i arbetet, svart på vitt vad de behöver arbeta med, och från inspektionens sida har man varit med nöjd med hur väl vi svarat upp inför och under granskningen.

För mig känns bra att det inte framkom några större överraskningar i granskningen. Vi har i stort samma bild av våra skolor som skolinspektionen har. Vi har utvecklingsområden däribland likvärdigheten, utvärderingen av resultaten, arbetsron och stöd till eleverna att arbeta med. Dessa känner vi till sedan tidigare och dessa kommer vi att fortsätta att jobba med. Dock är jag glad att höra att skolinspektionen gör bedömningen att vi är bättre rustade att ta oss an dessa utvecklingsområden nu än när de besökte oss senast. Det är ett kvitto på att det vi gjort de senaste åren är i rätt riktning.

Nu ska vi ta oss an resultatet av den här granskningen lika bra som vi tog oss an själva granskningen. För det är då vi lyfter våra skolor och förskolor i Huddinge.

Läs mer om granskningen.

Malin Danielsson, ordförande Grundskolenämnden



måndag 28 maj 2012

Dags för nattis i Huddinge

Redan för 10 år sedan motionerade Folkpartiet i Huddinge om att det bör finnas nattis, barnomsorg på obekväm arbetstid, i Huddinge. Motionen bifölls (alla partier i fullmäktige var för förslaget utom Drevvikenpartiet) och frågan utreddes men tyvärr ansågs efterfrågan för liten för att vi skulle gå vidare och införa nattis.

Men tiderna förändras och så även samhället och idag är efterfrågan större. Därför tar vi nu nya tag. I mål och budget för 2013 ges förskolenämnden i uppdrag att utreda hur barnomsorg på obekväm arbetstid kan erbjudas i kommunen. Vi skjuter även till pengar för detta och hoppas att kunna starta med verksamheten till hösten 2013.

Detta är en viktig reform för framförallt ensamstående föräldrar som arbetar kvällar eller helger. Allt fler yrken kräver arbetsinsatser utanför förskolans öppettider. Affärer har öppet längre, viktiga samhällsfunktioner som sjukhus, polis och brandkår tjänstgör dygnet runt och vissa jobb förutsätter skiftarbete. För detta krävs flexibla lösningar som utgår från dagens samhälle och den verklighet som Huddingeborna lever i. Barnomsorg på obekväm arbetstid är en sådan flexibel och efterlängtad lösning som nu kommer att bli verklighet.

Härliga Folkpartister på Huddingedagarna

I helgen gick Huddingedagarna av stapeln och Folkpartiet var självklart på plats. Vädret var strålande och Huddingeborna vill gärna prata politik och Huddinges utveckling. Tack till Lena, Maggan, Janne, Malin, Erik, Bosse, Amanda S, Jessica, Roland, Tomas, Cem och Chris för strålande insatser!

torsdag 24 maj 2012

Bättre stöd för äldre som kommer hem från sjukhus

När en äldre människa varit inlagd på sjukhus och kommer hem behövs ofta extra stöd. I många fall behöver en äldre som tidigare klarat sig själv, lite extra hjälp under en tid. Men när man precis varit med om en sjukhusbehandling har man inte alltid ork och energi nog att, förutom det egna läkandet, ta tag i den biten utan klarar sig kanske bäst man kan. Det fördröjer läkandet och försvårar rehabiliteringen.
Folkpartiet har av den anledningen länge drivit på för något vi kallar Trygghetskvitto - där vårdgivarna kring patienten kommer överens om vad som sker efter hemkomsten, redan innan patienten skrivs ut.

Nu går Huddinge kommun in i ett projekt tillsammans med landstinget för att förbättra mottagandet för de äldre som kommer hem efter en sjukhusvistelse. Det är en av nyheterna i den budget som den borgerliga majoriteten lagt för 2013. Projektet är tidsbegränsat och ska utvärderas efter projekttidens slut med förhoppningen att hitta arbetssätt som fungerar - allt för att de äldre som kommer hem lättare ska komma tillbaka och få ett längre och friskare liv.


 

tisdag 22 maj 2012

Huddingeborna förtjänar ett kulturcentrum - utveckla Fullersta gård!


                Fullersta gård är en anrik herrgård belägen ett stenkast från
Huddinge centrum och pendeln.
Mitt i smeten men ändå naturskönt och grönt.


Nu är det dags att lyfta kulturen i Huddinge ett par snäpp. Göra det lättare för Huddingebor och besökare från andra delar av Stockholmsregionen att hitta dit och upptäcka kulturen i Huddinge.
Fullersta gård är en riktig pärla, med höga historiska värden och sin centrala placering. Men idag är det alldeles för svårt som intresserad besökare att ta sig dit när det är öppet. Ca 70-80 besökare per helg är alldeles för få - intresset är nog mycket större.

I budgeten för 2013 ges utrymme för kultur- och fritidsnämnden att göra en rejäl utveckling av gården. Exakt vad som kommer att ingå är inte klart ännu. Temporära utställningar av olika konstnärer och föreningar kan komplettera de utställningar av EWK och Peter Dahl som idag finns i huset. Kanske kan man skapa filialer till Internationella barnkonstmuséet i Vårby?

Huddingeborna förtjänar att få ett riktigt kulturcentrum att känna till och besöka!

måndag 21 maj 2012

39 miljoner i minskade intäkter innebär (S)-politiken för Huddinge

Just nu är det budgettider i Huddinge. Vi i majoriteten har enats om ett förslag som innehåller bland annat satsningar på skickliga lärare, kultur och kvinnofridsteam. Just nu sitter oppositionen och filar på ett eget förslag och då kan man undra om de tar hänsyn till den politik de för på riksplanet -  för den får definitivt konsekvenser lokalt.

Till exempel vill de dubblera arbetsgivaravgiften för unga. Om de rödgrönas politik blir verklighet skulle detta medföra att kostnaderna för kommunerna skulle öka med ungefär 2,8 miljarder - enbart under 2013. Detta är pengar som istället skulle kunna användas till 9 000 unga gymnasielärartjänster. I Huddinges budget skulle det innebära ökade kostnader på 39 miljoner kronor för 2013, enligt Riksdagens utredningstjänst. Det är mer än vad vi har utrymme för extra satsningar på våra verksamheter för 2013 och skulle de facto innebära nedskärningar istället.

Sedan skickar det ju en annan tydlig signal som bäst uttryckts av Jan Björklund i SVTs debatt härom veckan: "När man vill minska efterfrågan på en vara som exempelvis tobak höjer man skatten för den varan, men jag kan för allt i världen inte förstå varför de rödgröna vill minska efterfrågan på ungdomsjobb".

Ska bli intressant att se om de för samma politik på lokalt plan som på nationellt plan.

Jazz och blues när Huddinge fyller stort



En av alla de saker som går av stapeln under Huddinges 100 000-firande 25 maj - 3 juni är Jazz- och bluesfestivalen. Ta chansen att se Tonbruket, Jojje Wadenius, Sven Zetterberg och så såklart uppträdanden från Huddinges egen Kulturskola.

Runt om i hela kommunen ordnas spännande aktiviteter för att fira att vi är länets näst största kommun (bara Stockholm är större). Du hittar säkert nåt som passar dig när Huddinge fyller 100 000!

måndag 14 maj 2012

Det ska löna sig att vara skicklig lärare i Huddinge!

Bättre kunskapsresultat och ökad likvärdighet står i fokus för grundskolan i Huddinges Mål och budget inför 2013. Grunden för en bra undervisning är att eleverna möter behöriga, kompetenta och legitimerade lärare. Lärarens pedagogiska ledarskap i klassrummet, liksom rektors förmåga att leda den pedagogiska verksamheten, är avgörande för ökad måluppfyllelse och likvärdighet i skolan. Grundskolenämnden tilldelas därför 3 miljoner kronor i 2013 års mål och budget för en satsning på skickliga lärare i syfte att höja kunskapsresultaten och öka likvärdigheten. Nämnden även får i uppdrag att se över lönespridningen för att uppmuntra individuell lönesättning.

- Det ska löna sig att vara en skicklig lärare och det ska vara attraktivt för skickliga lärare att utveckla skolans verksamhet, särskilt i områden där kunskapsresultaten är lägre. Nyckeln till att höja kunskapsresultaten och öka likvärdigheten i skolan är att satsa på lärarna, säger Malin Danielsson kommunalråd (FP) med ansvar för grundskolan.
Under året ska skolan även särskilt arbeta med hur man ger elever i behov av särskilt stöd det stöd de behöver.

- Skolinspektionen och våra egna granskningar visar att det alltför ofta antas att det enbart är eleven som ska ändra på sig när den riskerar att inte nå kunskapsmålen. Därför behöver skolans ansvar för att se till att våra elever får de stöd de behöver tydliggöras. För det behövs metoder och kunskap bland lärarna om hur man arbetar inkluderande och möter alla elever, säger Malin Danielsson kommunalråd (FP) med ansvar för grundskolan.

torsdag 3 maj 2012

Folkpartiets nya kulturprogram

Som de flesta känner till pågår nu arbetet med vårt nya partiprogram för fullt.
Idag har kulturprogrammet presenterats: Kulturland Sverige - Liberal kulturpolitik.
Läs och lämna synpunkter!!

#halmkonf 5: Den långa svansen

Ja, jag lovar; detta är mitt sista blogginlägg från bibliotekskonferensen i Halmstad! Och det handlar om det som i biblioteksvärlden går under namnet Den långa svansen.
Vad är då det för svans?
Jo, det är de böcker som finns magasinerade i våra bibliotek och som nästan aldrig "rör på sig", dvs. de lånas aldrig ut utan de bara finns. I magasinen.
Det här är det nu många bibliotekarier börjar ta tag i: i magasinet finns naturligtvis många riktiga pärlor som verkligen skulle behöva röna ett bättre öde än att stå att samla damm i bibliotekens källare!
I Stockholm har man t.ex. bjudit in flera nu levande författare att plocka fram favoriter ur källaren och prata om dessa inför en entusiastisk publik! Många besökare är de som berättar att de fått flera fina läsupplevelser genom detta. De har läst böcker som de ofta inte ens visste fanns. Och inte minst gäller detta många svenska författare.
I Hudddinge har vårt huvudbiblioteket en "lång svans". Gör gärna ett besök i dess källare och inventera. Jag kan nästan lova att ni kommer att göra fynd - många fantastiska läsupplevelser finns garanterat där.
Under det kommande året hoppas jag få se flera initiativ (liknande det i Stockholm) kring dessa skatter.

De extrapengar som biblioteken fick i årets budget har bland annat använts till en anställning av en projektledare, vars uppgift är att stärka våra biblioteks attraktivitet. Hon heter Nina Frid, och kommer att berätta litet om sitt arbete med detta på ett kommande nämndmöte i kultur- och fritidsnämnden. Hon är också ansvarig för att bibliotekens blogg återuppväcks, samtidigt som hon planerar ytterligare bloggar.
Så håll utkik på hemsidan!

onsdag 2 maj 2012

Fler steg framåt mot Ungdomsavtal



Nu öppnar Kommunal och Sveriges kommuner och landsting för ungdomsavtal som ger unga lättare att komma in på arbetsmarknaden. Under en ettårig introduktionsanställning skall lönen kunna vara 75 % av lägstalönen samtidigt som man lär sig jobbet och får utbildning och handledning. Det avtal som undertecknades i helgen öppnar för sådana avtal i kommunal sektor. Nu måste varje kommun sätta sig ner och kämpa för att få igenom ungdomsavtalen.

Detta är ett stort genombrott för tanken på ungdomslöner i Sverige, något som vi i Folkpartiet kämpat för i många kommuner runt om i landet. Vi har fått hård kritik och även de moderata partiledningarna kommunalt och på riksplanet har känt behov att distansera sig. I Huddinge jobbar vi för att få med oss våra allianskollegor på att undersöka vägar tillsammans med facken för att kunna anställa unga arbetslösa med dessa avtal.

De höga svenska ingångslönerna för ungdomar är en viktig orsak till att Sverige har högre ungdomsarbetslöshet än andra länder. Andra orsaker är en alltför stel arbetsrätt och att gymnasiet är alltför teoretiskt upplagt även för många yrkeselever.

En arbetsgivare som väljer mellan att anställa en erfaren 35-åring och en 19-åring utan erfarenhet kommer att rata 19-åringen om löneskillnaden är för liten. Det är bättre att en 19-åring har ett jobb, även om lönen är låg, än att 19-åringen går arbetslös med socialbidrag.

I Huddinge fortsätter vi kampanja under hela våren för att fler ska få veta hur vi vill se till att Fler unga får jobb!