onsdag 24 oktober 2012

Nu kan alla Huddingebor nominera till årets pedagog och ledare

Från och med i år så har vi öppnat upp så att elever, föräldrar, mor- och farföräldrar, kollegor - ja, helt enkelt alla, kan nominera den där läraren eller rektorn som man verkligen känner har gjort skillnad. Det kan inte sägas tillräckligt ofta; skickliga lärare är avgörande för elevernas kunskapsinhämtning. Därför är det också viktigt att vi på olika sätt uppskattar de pedagoger som gör ett extra bra jobb och synliggör deras arbete så att fler kan inspireras av det.

Årets pedagog är en särskild festkväll, som Folkpartiet tog initiativ till för ett par år sedan, där vi låter våra inspirationskällor stå i rampljuset. Från och med förra året delas även pris ut till de som står bakom och skapar förutsättningar för det engagerade arbetet som sker på förskolor och skolor, i form av priset till Årets ledare.

All information om tävlingen och anmälningsformulär finns på Huddinge kommuns webbplats, www.huddinge.se/aretspedagog

Anmälan är öppen till den 16 november och prisutdelning sker i slutet av januari.

Retro, retro, RETROBIBLIOTEK!!

Och så blev det alltså invigt: landets första Retrobibliotek med böcker, tidningar och prylar från 40-, 50-, 60- och 70-talen.
Invigningsgästerna var uppmanade att gärna komma i tidstypiska kläder, något som vissa hörsammat och då inte minst en skara Huddingeelever från frisörlinjen som i - stilenlig - parad, visade upp dessa decenniers olika frisyr- och klädmoden. Allt mycket uppskattat av den stora publiken.
Gästerna bjöds på kaffe, te eller saft och sju sorters kakor och minglade glatt omkring i lokalen.

Och för er som ännu inte varit där: Retrobiblioteket finns en trappa ned i huvudbiblioteket på Kommunalvägen 28.

Följ gärna Retrobiblioteket på dess blogg!

Några av "modellerna" på Retrobibliotekets invigning

torsdag 18 oktober 2012

Retrobiblioteket!

I dagens Svenska Dagbladet citeras Huddinges bibliotekarie Nina Frid: "Du får en helt annan känsla och överblick över litteraturhistorien när den placeras i tidskronologisk ordning i stället för alfabetisk."

Invigningen av Retrobiblioteket - i tidstypiska rum från 40- till 70-tal äger rum nu på tisdag 23/10 kl 17.00 på huvudbiblioteket, Kommunalvägen 26.

Jag inviger detta klockslag och därefter följer visning och mingel med sju sorters kakor. Klockan 18.00 lyfter Harald Hultqvist (känd från Antikrundan) fram glömda pärlor från det svenska 40- och 50-talen.
För mer om Retrobiblioteket: följ bloggen! Eller kontakta Nina Frid.

tisdag 16 oktober 2012

Folkpartiet avvisar halvmesyr för Spårväg syd

Folkpartiet tar i dag på trafiknämnden ställning för Spårväg syd och avvisar en s.k. BRT-lösning med bussar (Bus Rapid Transit) på etapp 1 Skärholmen-Kungens Kurva-Flemingsberg.


- Folkpartiet har gått till val på att bygga Spårväg syd och det håller vi fast vid. Och då gäller det att bygga Spårväg syd just som spårväg och inte en halvmesyr som BRT, säger Lennart Rohdin (FP), vice ordförande i landstingets trafiknämnd.

- Södertörn och Söderort behöver Spårväg syd – för att förverkliga tusentals nya bostäder och arbetsplatser och för att skapa nya samband och kopplingar för människor och företag. Det handlar om en strategisk satsning på regional utveckling, påpekar Lennart Rohdin (FP).

- En BRT-lösning påstås vara ett första steg mot spårväg men om vi bygger en sådan särskild bana för snabba bussar för 3-4 miljarder, är risken mycket stor att man har låst fast sig i övergångslösningen. Vi kan inte bara satsa på spår i norra och östra delarna av Stockholms län, understryker Lennart Rohdin (FP).

Läs Malin Danielssons kommentar till trafiknämndens beslut: http://liberalapproach.blogspot.se/2012/10/sparvag-syd-och-inga-halvmesyrer-tack.html



fredag 12 oktober 2012

Vi lyfter lärarlönerna

Att eleverna möter skickliga lärare är den viktigaste faktorn för deras kunskapsutveckling. Allt fler vågar nu prata om att det är just lärarna som gör skillnad - och lärare som gör skillnad ska märka det i plånboken!

Huddinge kommun lägger nu extra pengar för att ge lärare högre lön. 5,3 miljoner extra betalas ut till skolorna 2012, såväl kommunala som fristående, för att lönerna ska kunna höjas enligt det nya läraravtalet. Nästa år satsas 3 miljoner på högre löner utöver läraravtalet.
Det innebär att vi nu skjuter till pengar för att kunna ge lärarna ett ordentligt lönelyft enligt avtalet 2012 och 2013.
Utöver det satsar vi 3 miljoner extra 2013 för att ytterligare kunna belöna skickliga lärare. Samtidigt inrättar vi karriärtjänster i form av förstelärare och lektor som innebär rejäla lönelyft och stärkta karriärvägar i skolan.

Som lärare ska man kunna känna att man har ett toppjobb och det ska man känna också när lönen kommer. Den frågan löses inte i en handvändning - men i Folkpartiets skola är 10 000 kronor mer i månaden på lite sikt ingen omöjlighet.

fredag 5 oktober 2012

Dags för högre löner för Huddinges lärare

Skickliga lärare är den avgörande faktorn för hur bra barnens skolgång är – det är forskarna överens om. Och allra viktigast är de skickliga lärarna för de elever som har svårt att nå målen. Lärare som gör skillnad är helt enkelt grunden för en bra skola.

Tyvärr har lärarna länge tappat i lön gentemot andra akademiska yrkesgrupper. Trots att det har höjts en del kritiska röster från lärarna så har det avtalet som nu tecknats tagit ett steg på vägen mot att ta igen detta gap. 4,2% löneökning i snitt hamnar det på för 2012. Jag vågar nog säga att få kommuner har tagit höjd för den löneökningen och många sitter nu och funderar på hur man ska göra. Stockholms stad och Sollentuna har föredömligt gått ut och anslagit extra pengar till sina utbildningsnämnder så att man kan leva upp till avtalet utan effektiviseringar.

För mig och Folkpartiet är det självklart att skickliga lärares löner ska upp och att särskilda pengar nu måste anslås för detta. Vi har, på mitt initiativ, inlett en diskussion i majoriteten och jag återkommer när vi satt ner foten. Min prioritering är i alla fall klar – våra skolor ska inte behöva spara för att ge våra lärare högre lön.
Malin Danielsson, ordförande Grundskolenämnden.