måndag 19 november 2012

Plats för förtydligande om Kulturen i Huddinge


Aldrig förr i Huddinges historia har en så stor satsning gjorts för att tillgängliggöra kulturen till glädje för kommunens invånare. Vi tar sats för att etablera Fullersta Gård som södra storstockholms kulturnav. Med både permanenta och tillfälliga konstutställningar, musik, teater och historia skapar vi ett kulturcentrum av Huddingebor för Huddingebor.

Därför kan det kännas lite märkligt att Huddinges politiska ledning blir uthängda som kulturens dödgrävare. Ingen kan ha undgått den debatt som florerar kring kulturlivet i kommunen i allmänhet och Fullersta Bio i synnerhet.

Kultur- och fritidsförvaltningens arbete med att genomlysa kommunens stöd till kulturen för att kunna kraftsamla resurser och stöd har gett ett antal positiva effekter

-          För första gången kan nu Kultur- och fritidsnämnden utöva sitt ansvar fullt ut, utan förtäckta kulturbidrag från fastighetsägare.

-          Ett enkelt och klart regelverk kring de former av stöd som kommunen erbjuder kultur- och föreningsliv leder till en rättvis och demokratisk fördelning av resurser

-          Genomlysningen har frigjort resurser för att skapa en katalysator för kulturen i Huddinge, Fullersta Gård.

För att lyckas i vår strävan vill och behöver kommunen samarbete och partnerskap med alla goda krafter inklusive våra kulturföreningar. Vi inbjuder alla och en var att bidra med sin kreativitet i skapandet och utvecklandet av Fullersta Gårds kulturcentrum.

Även Huddinge Konstnärsklubb med verksamhet i Fullersta Bio omfattas och har hela tiden omfattats av denna inbjudan till partnerskap. Vi i Folkpartiet är därför glada att Huddinge Konstnärsklubb ansökt om bidrag på samma premisser som andra föreningar. Nu kan konstnärsklubben tillsammans med andra kulturföreningar och kommunens personal fortsätta med arbetet att verkligen sätta Huddinge på kulturkartan.
Vibeke Bildt
Ordförande Kultur- och Fritidsnämnden

torsdag 15 november 2012

Biblioteket söker nya vägar!

Det händer mycket på våra bibliotek nu; häromveckan invigdes Retrobiblioteket i centrala Huddinge, och nu har Segeltorps bibliotek öppnat en "filial" i Segeltorps ishall!
Se artikel kring det i Södra sidan!
Coolt tycker jag - iscoolt.

Ökad jämställdhet inom Huddinges idrott!!?

Under lång tid och definitivt under hela 2000-talet har fler pojkar än flickor erhållit större stöd då det gäller anläggningshyror, investeringar och inventarier.  (Dessutom återfinns samma mönster då det gäller det lokala aktivitetsbidraget.)
Förvaltningen har - med hjälp av könskodning - kommit fram till ovanstående och den nu aktuella fördelningen är: kvinnor 37% och män 62%.
I pengar betyder detta t.ex. att investeringar i anläggningar som (främst) passar flickor/kvinnor är en totalsumma om 324,6 miljoner kronor, medan pojkarnas och männens summa är 554,5 miljoner kronor - dvs. mer än 200 miljoner kronors skillnad!!
I den verksamhetsplan som kultur- och fritidsnämnden antog i tisdags (13/11) konstateras beroende på det ovan skrivna:
"Satsningar på fotbollsplaner, ishallar, idrottsplatser och fritidsgårdar förstärker ojämlikheten medan investeringar i kultur, bibliotek och kulturskola har en utjämnande effekt."

Så hur ska vi göra framöver? Detta är inte helt okomplicerat - vi kan ju knappast sluta investera i anläggningar som huvudsakligen används av pojkar och män! Men samtidigt är det viktigt att vi verkligen, verkligen arbetar mycket aktivt för att jämställa idrottsmöjligheterna för flickor och pojkar i Huddinge.