måndag 10 juni 2013

Malin Danielssons (FP), anförande för grundskolenämnden i fullmäktige

Som jag redogjort för tidigare så ökar andelen elever som har godkänt i alla ämnen och likaså snittbetyget för Huddinges elever denna trend som måste fortsätta och då får vi inte tappa vårt fokus på kunskapsresultaten.

Någon sade tidigare att vi inte beskriver de utmaningar som finns i Huddinge i mål och budget men den som sa detta har fel för vi är tydliga med att skillnaderna i kunskapsresultat är dock stora i Huddinge kommun, både mellan och inom skolorna. Och vi är även tydliga med att För att lyckas med att höja kunskapsresultaten krävs det skickliga lärare som får de verktyg som behövs för att kunna bedriva en högkvalitativ undervisning. Och särskilt angeläget är det att det ska vara attraktivt för skickliga lärare att utveckla skolans verksamhet där kunskapsresultaten är lägre. Det är då vi ökar likvärdigheten. Och jag har redan tidigare redogjort för den satsning vi gör på lärarlönerna inför 2014.

Höga förväntningar på alla elever innebär att vi sak ha höga förväntningar på alla elever såväl elever som har lätt för sig ska utmanas och elever i behov av särskilt stöd ska få det stöd de behöver. När elever inte når kunskapsresultaten har det alltför ofta antagits att det enbart är eleven som ska ändra på sig men det är faktiskt skolans ansvar att se till att eleverna får en undervisning så att de når kunskapsmålen.

Detta är dock inte lätt och det behövs metoder och kunskap bland lärarna om hur man arbetar inkluderande och möter alla elever. Vi håller därför på att utveckla ”Huddinge know-how” ett kunskapscentrum där fokus läggs på hur undervisningen kan förändras så att fler elever når högre prestationer.

Slutligen så har vi en stor utmaning i att bygga fler skolor. Allt färre får sitt förstahandsval tillgodosett och klasserna blir större på grund av lokalbrist. Denna trend måste brytas. Utöver den pågående planeringen Kästaskolan och skolan i Glömsta behövs planering för ytterligare skolor, i första hand i de centrala delarna av Huddinge. För att vi ska klara detta måste vi samverka inom kommunen för att lokalisera var och när dessa skolor måste stå klara.

Bifall till majoritetens förslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar