fredag 22 mars 2013

Karriär i klassrummet


Häromveckan blev det klart med karriärreformen inom skolan. Från och med i år kommer vi kunna inrätta förstelärare och lektorer på våra skolor. Förstelärare kan den som har visat särskilt god förmåga att förbättra elevernas studieresultat och ett starkt intresse för att utveckla undervisningen bli och det betyder i princip en löneökning med 5 000 kronor per månad. Lektor kan den lärare bli som har avlagt examen på forskarnivå och under minst fyra år har visat pedagogisk skicklighet som lärare. Lektorn får runt 10 000 kronor mer i månaden.
För Huddinges del betyder det här, fullt utbyggt, att vi kommer att ha ca 80 förstelärare inom grundskolan och ca 25 förstelärare inom gymnasieskolan som kommer att ha ett bredare uppdrag att utveckla skolan.

Varför är det då viktigt att lärare kan göra karriär i klassrummet? Jo det är just att det är i klassrummet de kan göra karriär. Alltför många lärare lämnar skolan i brist på karriärmöjligheter. En del stannar kvar inom skolan men som rektor och lämnar då klassrummet. Många väljer bort yrket. Jämfört med andra akademiska yrken har lärarna släpat efter lönemässigt. Läraryrket har tappat i attraktivitet och vi står inför en kommande lärarbrist i länet. Det är inte bara viktigt att behålla dessa skickliga lärare i skolan, det är även viktigt att de får i uppdrag att dela med sig av sina färdigheter genom att till exempel coacha och handleda sina kollegor.

Det är en ödesfråga för framtiden att vi har en bra skola med skickliga lärare och då måste vi ha lärare som vill vara med och utveckla skolan och dessa lärare måste också märka i plånboken att deras arbete uppskattas. Jag är övertygad om att karriärreformen kommer att leda till ett lyft för skolan så att fler elever blir godkända, når topprestationer och att läraryrket status höjs.

 

tisdag 19 mars 2013

Malin Danielsson i panelsamtal på Subtopia


Malin Danielsson deltog idag i ett panelsamtal vid Södertörns rådslag på Subtopia där temat för dagen var Språkens betydelse – en framgångsfaktor på Södertörn?

Vid Södertörns rådslag samlades representanter för kommuner, näringsliv och högskolan från de åtta kommunerna i Södertörn i Botkyrka kommun på Subtopia i Alby för att diskutera mångfaldsfrågor.

Malin Danielsson deltog i ett panelsamtal tillsammans med Alexandra Anstrell från Haninge kommun och Ebba Östlin från Botkyrka där de bidrog med sina reflektioner och tankar om mångfaldens möjligheter.

Därefter deltog samtliga deltagare vid rådslaget i rundabordssamtal för att komma fram till idéer för hur de möjligheter som mångfalden erbjuder kan tas tillvara.

måndag 18 mars 2013

Emanuel Álvarez ny politisk sekreterare för FP Huddinge

I dag den 18 mars tillträder Emanuel Álvarez tjänsten som politisk sekreterare för Folkpartiet Liberalerna i Huddinge kommun. Emanuel kommer närmast från den ideella organisationen Drivhuset där han arbetat som marknadsansvarig. Innan dess har han arbetat som PR-konsult och som journalist.

Emanuel har studerat vid Lunds universitet och har läst in trippla fil. kand. i ämnena medie- och kommunikationsvetenskap, statsvetenskap och journalistik. Emanuel kommer i sin roll att bistå Malin Danielsson och Vibeke Bildt i det dagliga politiska arbetet. Han kommer också att arbeta med att stärka Folkpartiet Liberalerna i Huddinge kommuns strategiska kommunikation inför valåret.

Emanuel är på fritiden engagerad i Folkpartiet i Södertälje där han sitter i styrelsen och har ett intresse för näringslivsfrågor.

måndag 4 mars 2013

Försenad Södertörnsled drabbar Huddingeborna och Stockholm


Södertörnsleden är en planerad tvärförbindelse i södra Stockholms län som ska binda samman E4/E20 vid Vårby med väg 73 vid Jordbro. Projektets planer har överklagats och ligger på regeringens bord. Sent i förra veckan fick vi information om att Trafikverket, som håller ihop planeringen av Södertörnsleden, vill göra om planeringen och ansöker hos regeringen om att så ska ske.

Trafikverket anser att planeringen inför Södertörnsleden eventuellt inte håller för en rättslig prövning, eftersom de nuvarande planerna har tagits fram i omgångar sedan 1990-talet, och består av flera delsträckor utan redovisning av samlade bedömningar. Dagens lagstiftning ställer krav på en sammanhållen process. Det innebär en stor risk för en utdragen rättslig prövning när inte planeringen från början har gjorts enligt dessa krav.

Det är med stor besvikelse vi folkpartister tar emot beskedet att byggstarten för Södertörnsleden försenas. För oss folkpartister utgör Södertörnsleden tillsammans med Förbifart Stockholm och Norrortsleden den del av den yttre tvärleden som binder samman de norra, västra och södra kommunerna i Stockholms län. Tillsammans med järnvägsutbyggnad i form av en framtida Spårväg syd läggs här grunden för en infrastruktur som tar tillvara Söderorts potential.
 
Försenade infrastrukturprojekt drabbar Stockholm och övriga landet hårt i form av försenade transporter, utebliven produktion och stora miljöutsläpp när trafiken korkar igen. Idéer och företag som hade kunnat startas upp om det hade varit enklare att ta sig till affärspartners, vänner och familj riskerar att inte komma till stånd. Utan snabba kommunikationer till och från staden förvärras bostadsbristen i innerstaden ytterligare eftersom det blir tidsmässigt ohållbart att bo längre från jobbet.

Vi folkpartister kommer i alla instanser fortsätta att arbeta för att Södertörnsleden förverkligas och att förseningarna minimeras. Tillsammans med Spårväg syd - en spårväg som förbinder Flemingsberg och Kungens kurva med Stockholm - är Södertörnsleden avgörande för ett Huddinge och ett Stockholm som kan växa ansvarsfullt.
 
 
Malin Danielsson, kommunalråd
Cem Delen, ledamot i samhällsbyggnadsnämnden

Läs Huddinge kommuns pressmeddelande här.